Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkveni pravniki, ekumenizem in medverski dialog

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 18. 10. 2017 / 08:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cerkveni pravniki, ekumenizem in medverski dialog

V Sisku na Hrvaškem so priredili simpozij za sodelavce cerkvenih sodišč.

V Sisku na Hrvaškem so minuli konec tedna, 13. in 14. oktobra, priredili 11. mednarodni simpozij cerkvenih pravnikov z naslovom Ekumenizem in medverski dialog – kanonsko-pravne teme. V imenu cerkvenega sodišča v Sloveniji sta se srečanja udeležila p. Viktor Papež in Andrej Saje.



Kot je v poročilu o dogodku zapisal Andrej Saje, sta bila prireditelja simpozija Hrvaško kanonistično društvo in Teološka fakulteta Univerze v Zagrebu, pod pokroviteljstvom Hrvaške škofovske konference. Znanstvenega posveta so se udeležili cerkveni pravniki in sodelavci cerkvenih sodišč s Hrvaške, iz Bosne in Hercegovine, Srbije, Italije, s Švedske in iz Slovenije.

Osrednja nit predavanj se je dotikala ekumenizma in medverskega dialoga z vidika kanonskega prava. Prvi dan simpozija se je začel s predstavitvijo verske svobode na Hrvaškem in aktualizacije ekumenskega in medverskega dialoga med različnimi krščanskimi Cerkvami in drugimi verskimi skupnostmi, še posebej s pravoslavnimi in z muslimani. Udeleženci so se ustavili tudi pri vprašanju prejemanja zakramentov v drugih krščanskih Cerkvah in kdaj lahko verniki teh Cerkva zakramente prejemajo v katoliški Cerkvi. To vprašanje je zaradi množičnih migracij v zadnjem času namreč še posebej aktualno. Razpravo so nadaljevali na temo odpada od Cerkve in sprejema v polno občestvo katoliške Cerkve tistih krščenih vernikov, ki so iz Cerkve izstopili, ali pa kot nekatoliški kristjani želijo postati njeni polnopravni člani. V zadnjem petkovem predavanju je bilo predstavljeno tudi vprašanje statusa staro katoličanov.

Drugi dan simpozija je bil posvečen konkretnim pravno-pastoralnim vprašanjem glede mešanih porok med kristjani različnih krščanskih veroizpovedi in drugimi verskimi skupnostmi, ter vprašanju veljavnosti krsta v drugih krščanskih Cerkvah in skupnostih. V zadnjem delu simpozija so se udeleženci zbrali za okroglo mizo, ki ji je sledila razprava, med drugim na temo izobraževanja in pravic staršev do takšne vzgoje, ki je v skladu z njihovim verskim oz. svetovnonazorskim prepričanjem.

Udeleženci simpozija so obiskali škofijsko romarsko svetišče Matere Božje v Gori, Petrinjo in mesto Sisak. Seznanili so se z verskimi in zgodovinsko-kulturnimi znamenitostmi ter posebnostmi tega dela Hrvaške, kjer so njeni prebivalci v zadnji vojni veliko pretrpeli, mnogi pa so tudi izgubili življenja ali bili pregnani. V škofiji Sisak je bilo po letu 1990 porušenih več kot dvajset katoliških cerkva, ena prvih smrtnih žrtev pa je bil katoliški župnik. Po besedah Andreja Sajeta so posledice vojne opazne še danes.

Vir: katoliska-cerkev.si
Foto: katoliska-cerkev.si

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh