Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkveni glasbenik začel nov letnik

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 18. 03. 2019 / 13:43
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.03.2019 / 09:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cerkveni glasbenik začel nov letnik

Izšla je nova številka revije Cerkveni glasbenik, prva v letu 2019.
Izšla je nova številka revije Cerkveni glasbenik, prva v letu 2019. Tudi letos si prizadeva, da bi slovenskim cerkvenim glasbenikom in vsem, ki si tako ali drugače prizadevajo za kakovostno glasbo pri bogoslužju, prinesla čim več zanimivih in uporabnih vsebin.

Poleg objavljanja novih skladb v notni prilogi Cerkvenega glasbenika so v urejenem zapisu objavljene tudi skladbe iz preteklosti, ki niso več široko znane, so pa kakovostne in bi jih bilo škoda prepustiti pozabi. V zbirkah Hugolina Sattnerja, ki so večinoma izhajale v samozaložbi, je še veliko zanimivih in uporabnih skladb. Tokrat objavljamo skladbo Opomin k pokori za mešani zbor.

Pogovor s Cilko Kavčič

V uvodniku se je urednik Matej Podstenšek iskreno zahvalil dolgoletni zvesti in neutrudni sodelavki Cilki Kavčič, ki po petnajstih letih sklepa svoje poslanstvo v uredniškem odboru Cerkvenega glasbenika. »To njeno odločitev, ki je sicer zorela že nekaj časa, smo v uredništvu izkoristili za daljši pogovor z njo; preberete ga lahko na naslednjih straneh. Vseeno verjamemo, da se bo kolegica Cilka še kdaj oglasila v reviji, kot tudi še naprej ostaja aktivna na področju cerkvene glasbe in župnijske kateheze.

Druge teme

V prvi številki novega letnika tudi tokrat objavljamo podatke o orglah, ki so bile v preteklem letu na območju Slovenije in zamejstva na novo postavljene, obnovljene ali kako drugače predelane. Ob 150-letnici smrti predstavljamo Hectorja Berlioza. Konec januarja iz Francije prišla vest o smrti še enega znamenitega organista Jeana Guillouja, ki je glasbeno dogajanje v drugi polovici 20. in na začetku 21. stoletja zaznamoval predvsem kot skladatelj, improvizator in orgelski vizionar.

Murskosoboška šola za cerkveno glasbo praznuje 15 let. V župniji Sveti Križ – Podbočje raziskujemo cerkveno glasbeno zgodovino župnije. V arhivskih oznanilih smo našli zapis o peti maši z orglami iz leta 1859. Takratni organist je bil Valentin Telban. Ta zapis je spodbudil naročilo maše za pokojne organiste in pevce naše župnije ob 160. obletnici zapisa pete maše z orglami.

V Stopnicah na kor spoznajte Ireno Zajec, pianistko – korepetitorko v SNG Opera in balet v Ljubljani, pa tudi organistko v župniji sv. Cirila in Metoda za Bežigradom.

Za lažji pregled nad tem, katere note so vam na razpolago, pripravljamo kazalo notne priloge, ki bo objavljeno v prihodnji številki revije.

Novi letnik bo gradil na ustaljenih rubrikah in temah, hkrati pa v uredništvu upajo, da bodo lahko angažiranost in entuziazem slovenskih cerkvenih glasbenikov podprli s kompetentnimi odgovori na vsaj nekatera aktualna vprašanja.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh