Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkve bodo podpisale ekumensko izjavo o reformaciji

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 21. 04. 2013 / 19:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cerkve bodo podpisale ekumensko izjavo o reformaciji

Kardinal Koch je v Vatikanu najavil pripravo skupnega dokumenta katoliške Cerkve in Svetovne luteranske zveze; težave v ekumenskem dialogu z vsemi Cerkvami.

Štiri leta pred jubilejem reformacije, s katerim bodo protestantske Cerkve leta 2017 obhajale petstoto obletnico Luthrovih tez, bosta Vatikan in Svetovna luteranska zveza v letošnjem juniju objavila težko pričakovani skupni dokument. Izjave naj bi vrhovni predstavniki Cerkva ne podpisali v mestu, kjer je Martin Luther svoje teze objavil, torej v nemškem Wittenbergu, pač pa na sedežu luteranske zveze v Ženevi, je minuli teden v Vatikanu pojasnil predsednik Papeškega sveta za ekumenizem, kardinal Kurt Koch.

Po Kochovih navedbah je dokument že pripravljen v angleškem jeziku, nemški prevod je še v delu. Gre za dokument v treh delih. V prvem delu je poudarjena hvaležnost za velik ekumenski napredek, ki je bil dosežen v zadnjih petdesetih letih. Drugi del je 'obžalovanje za vse, kar se je zgodilo v vseh petstotih letih, še posebej medkonfesionalne vojne, pa tudi začetek poti skrajne sekularizacije, ki naj bi vsaj navidezno prinesla rešitev skupnih težav'. V tretjem delu so navedeni koraki, ki naj bi bili opravljeni v prihodnosti.

Skupaj z besedilom bodo objavljeni tudi liturgični predlogi za skupna bogoslužja ob jubileju leta 2017, je pojasnil kardinal, ki je na predstavitvi uporabljal katoliški izraz 'spomin na reformacijo', ne pa 'jubilej reformacije'. Kardinal je poudaril, da gre za dogodek, ki 'ni zgolj nemški'. Najvišji predstavnik luteranstva je danes Palestinec Munib Younan, škof v Jeruzalemu. Younan je predsednik Svetovne luteranske zveze, njen glavni tajnik pa je Čilenec Martin Junge.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Vrnitev
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh