Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkev zavrača očitke glede 'črnega seznama' kardinalov

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 08. 03. 2013 / 07:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cerkev zavrača očitke glede 'črnega seznama' kardinalov

P. Lombardi se je odzval na očitke o spolnih zlorabah; SNAP ne odloča o tem, kdo bo na konklavu sodeloval; enako je storila Češka škofovska konferenca.

Potem ko so ameriške žrtve spolnih zlorab objavile črni seznam kandidatov za volitve prihodnjega papeža, se je Vatikan ostro odzval na zunanje vmešavanje v potek konklava. Mreža preživelih spolne zlorabe s strani duhovnikov (SNAP) ni pristojna za to, da bi odločala, kdo se lahko udeleži konklava, je minulo sredo v Vatikanu pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi. »Od kardinalov se pričakuje, da bodo svojo odločitev sprejeli brez nasveta članov mreže SNAP«, je dejal p. Lombardi.

Izčrpneje je pravila za udeležbo na konklavu že pred štirinajstimi dnevi pojasnil tajnik Papeškega sveta za razlago zakonskih besedil, škof Juan Ignacio Arrieta, ko se je v Združenih državah Amerike razvnela razprava o morebitni prepovedi sodelovanja na konklavu za ameriškega kardinala Rogerja Mahonyja, ki ga obtožujejo prikrivanja primerov spolnih zlorab s strani duhovnikov v njegovi škofiji. Škof Arrieta je takrat pojasnil, da cerkveno pravo izrecno ščiti svobodo papeških volilcev 'pred slehernim vmešavanjem, nasprotovanjem ali željami posvetnih oblasti', pa tudi pred skupinami in posamezniki.

Mreža SNAP je objavila seznam dvanajstih kardinalov, med katerimi nekateri veljajo kot možni nasledniki papeža Benedikta XVI. Omenjena organizacija je izrazila zahtevo, da se našteti kardinali konklava ne udeležijo. Očitajo jim, da se niso dovolj ostro opredelili proti spolnim zlorabam in da so pedofilske duhovnike ščitili pred kazenskim pregonom. Po besedah direktorja mreže SNAP Davida Clohessyja pa trenutno nobeden izmed članov rimske kurije 'ni najbolj pri volji, da bi stvari na dolgo in široko pojasnjeval'.

Ostro kritiko glede omenjenega seznama so izrekli člani Češke škofovske konference, ki zavračajo vse očitke proti praškemu nadškofu kardinalu Dominiku Duki. Mreža SNAP tudi njemu očita, 'da ni podpiral žrtev spolnih zlorab', kar sklepajo iz njegove izjave o zlorabah v irski Cerkvi. Kardinal Duka je takratno dogajanje označil kot 'poskus, da se Cerkev izrine s položaja vzgoje in izobraževanja otrok'. Dukova ocena, da je upravičenih le okoli 10 % obtožb proti duhovnikom, je po mnenju članov SNAP 'zelo boleče opravičilo vseh tistih, ki so pri tem sodelovali'.

Očitki proti praškemu nadškofu po navedbah Češke škofovske konference izhajajo iz izjav kardinala Duke, ki je med svojim obiskom v Združenih državah Amerike opozoril, da gre pri spolnih zlorabah za 'problem celotne družbe', katere del je seveda tudi Cerkev, ter da gre pri vsem skupaj predvsem za 'problem razpadlih družin in vsesplošno pomanjkanje morale'. V isti sapi pa je kardinal priznal, da mora biti Cerkev 'pri obravnavi teh stvari obzirnejša' od drugih ustanov in da mora 'sprejeti vse možne ukrepe za preprečevanje spolnih zlorab', kot je pojasnila Češka škofovska konferenca.

Češki škofje so še opozorili, da je bilo 'v času, ko je po vsem svetu prihajalo do spolnih zlorab s strani duhovnikov, Cerkvi na Češkem prepovedano ustanavljati cerkvene šole'. »Sliši se nenavadno, toda komunizmu se moramo zahvaliti, da se je Češka temu problemu izognila', pojasnjujejo škofje. Ceremonjer kardinala Duke, Vojtech Matl, dodaja, da so domneve mreže SNAP 'povsem nesmiselne'. Sam pozna nekaj primerov, ki jih je kardinal Duka 'odločno razrešil', kar naj bi 'začudilo celo nekatere ljudi znotraj Cerkve'.

Kot še dodajajo češki škofje, so omenjene obtožbe v javnost ponovno prišle 'ravno v trenutku, ko se Cerkev pripravlja na volitve novega papeža in je pozornost medijev prav posebej usmerjena v člane kardinalskega kolegija'. Kardinali pa se 'zaradi svoje odsotnosti z domačih škofij in zaradi zaobljube molčečnosti zelo težko branijo pred obtožbami'.

Praški nadškof se je torej prav tako znašel na seznamu 'Dirty Dozen' (Umazani ducat) dvanajstih cerkvenih dostojanstvenikov, na katerem se je znašel v družbi Američanov Timothyja Dolana iz New Yorka, Seana O'Malleya iz Bostona in Donalda Wuerla iz Washingtona, Argentinca Leonarda Sandrija, Avstralca Georgea Pella, Kanadčana Marca Ouelleta, Ganca Petra Turksona, Oscarja Rodrigueza Maradiage iz Hondurasa, Italijanov Tarcisia Bertoneja in Angela Scole ter Mehičana Norberta Rivere Carrere.

Dan po objavi 'črnega seznama' pa so člani SNAP objavili še imena treh kandidatov, ki bi po njihovem mnenju ustrezali vlogi poglavarja katoliške Cerkve, na podlagi njihovih dosedanjih prizadevanj v boju proti spolnim zlorabam. Na seznamu so dunajski nadškof kardinal Christoph Schönborn, filipinski kardinal Luigi Antonio Tagle in dublinski nadškof kardinal Diarmuid Martin.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh