Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkev v Italiji bo izdala pravilnik o upepelitvi

Objava: 05. 11. 2009 / 07:35
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cerkev v Italiji bo izdala pravilnik o upepelitvi

Italijanski škofje dopolnjujejo pravilnik o pogrebnem obredju

Italijanska škofovska konferenca pripravlja dopolnjeno izdajo pravilnika o pogrebnem obredju, ki bo vključeval tudi upepelitev in pokop upepeljenih posmrtnih ostankov.

V pravilniku, ki ga bodo pregledali in potrdili italijanski škofje na svojem srečanju v Assisiju 9. novembra letos, je zapisano, da katoliški nauk ne nasprotuje upepeljevanju, zavrača pa shranjevanje pepela pokojnih na domu svojcev. V dokumentu je poudarjeno, da je s tem kršeno dejanje usmiljenja, ki katoličane zavezuje, da umrlim zagotovijo krščanski pogreb.

Upepelitev je kot sprejemljiv način shranjevanja posmrtnih ostankov potrdil papež Pavel VI. leta 1963, saj so po temeljitem premisleku ugotovili, da ne nasprotuje cerkvenemu nauku o vstajenju, saj ne vpliva na dušo umrlega in ‘ne preprečuje vsemogočnosti Boga Očeta, da bi telo ponovno ustvaril.’ V prenovljenem italijanskem dokumentu pa bo zapisano, da predpis italijanske vlade iz leta 2001, ki dovoljuje shranjevanje pepela umrlega v žari na domu svojcev oz. dovoljuje raztros pepela po kopnem ali morju, nasprotuje katoliškemu nauku.

Shranjevanje pepela v domači hiši namreč pomeni, da pokojni ni bil deležen obreda krščanskega pogreba in da njegovih posmrtnih ostankov niso pospremili na pokopališče, ki ‘združuje občestvo vernih’. Pokop pepela na pokopališču, na ‘kraju umrlih’, je po mnenju italijanskih škofov najbolj smiselno. Raztros pepela pa, nasprotno, temelji na poganskem obredju, ki naj bi predstavljalo ‘ponovno združitev umrlega z veliko dušo Matere Zemlje’, zato je v nasprotju s krščansko obvezo, da mrtve pokopljemo, kakor je zapovedal sam Jezus Kristus.

Po uradnih podatkih v Italiji upepelijo 10% vseh preminulih.

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh