Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Cerkev prispeva k dialogu med agnostiki in verniki’

Objava: 30. 09. 2009 / 09:37
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Cerkev prispeva k dialogu med agnostiki in verniki’

Papeževa izjava na letu iz Italije na Češko

Vatikanski tednik ‘L’Osservatore Romano’ je v ponedeljkovi izdaji objavil poročilo z novinarske konference, ki jo je za medije pripravil papež Benedikt XVI. med letom iz Rima v Prago minuli Petek, ko se je odpravljal na pastoralni obisk v Češko republiko. Sveti oče je pojasnil, da je eden izmed temeljnih prispevkov Cerkve ‘intelektualni dialog med agnostiki in verniki’.

Na vprašanje, kakšno vlogo igra Cerkev pri narodu, kjer so katoličani v manjšini, je papež odgovoril, da so ‘običajno ustvarjalne manjšine tiste, ki določajo prihodnost, in v tem pogledu mora katoliška Cerkev sama sebe videti kot ustvarjalno manjšino z bogato dediščino vrednot, ki niso stvar preteklosti, pač pa izredno živa in smotrna stvarnost. Cerkev se mora posodabljati, biti mora navzoča v javni razpravi, v našem boju za resnični pojem svobode in miru. Tako lahko prispeva svoj delež na različnih področjih’. Po mnenju Benedikta XVI. je pri tem najpomembnejši ravno dialog med agnostiki in verniki.

Vsak posameznik, je nadaljeval papež, potrebuje nekoga drugega: agnostik ne more biti zadovoljen brez vedenja, ali Bog obstaja ali ne, vendar mora nenehno iskati in začutiti veličastno dediščino vere; katoličan pa ne more biti zadovoljen le s tem, da vero ima, ampak mora še intenzivneje iskati Boga, in v dialogu z drugimi ga ponovno spoznava na globji način.

Vse to, pojasnjuje papež, se dogaja na prvi stopnji: tu gre za veliko intelektualno, etično in človeško razpravo. Na drugi stopnji, na ravni izobraževanja, pa Cerkev lahko ogromno nudi in stori, še posebej na področju oblikovanja človeka. Izobrazba je nujna, in Cerkev se mora posodobiti tudi na tem področju, storiti konkretne korake in svojo veličastno dediščno odpreti prihodnosti.

Tretji vidik delovanja Cerkve pa je Ljubezen. Ta je bila po papeževih besedah že od nekdaj eno od znamenj cerkvene istovetnosti: Cerkev kot pomoč najrevnejšim, kot orodje ljubezni. In na Češkem je Ljubezen izredno dejavna, v različnih skupnostih, v stiskah, veliko lahko nudi trpečemu človeštvu na različnih celinah, s čimer daje zgled drugim, zgled mednarodni solidarnosti, in prav to je eden izmed temeljnih pogojev za mir.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Akcija
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€ 29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh