Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Cerkev ne more biti demokracija«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 01. 2014 / 10:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Cerkev ne more biti demokracija«

»Cerkev ne more biti demokracija«

Papež: Škofje niso izvoljeni, da bi vodili organizacijo, ampak so posvečeni in prejmejo moč Svetega Duha.

Katoliška Cerkev po besedah papeža Frančiška ne more biti demokracija. Škof ne more biti izvoljen z večino glasov kot vodja politične stranke ali kakega podjetja, je sveti oče pojasnil v nagovoru med včerajšnjo jutranjo mašo v kapeli Doma sv. Marte v Vatikanu. Ta položaj je mogoče doseči le s posvečenjem. Posvečenega ne določijo ljudje, ampak ga izbere Bog, je dejal papež. To pa ne pomeni, da ni grešnik. S posvečenjem je zgolj deležen moči Svetega Duha, da lahko služi Cerkvi.

»Škofje niso izvoljeni, da bi vodili organizacijo, ki se imenuje krajevna Cerkev, ampak so posvečeni in prejmejo moč Svetega Duha«, je Frančišek nadaljeval svoj mašni nagovor. Oseba posvečenega škofa v imenu Jezusa Kristusa Cerkev dela resnično in ji daje edinost, pa ne zato, ker bi ga izvolila večina, temveč zato, ker je maziljen.

Maziljenje škofe in duhovnike približuje Gospodu ter jim daje veselje in moč, da vodijo ljudstvo, mu pomagajo in služijo. Cerkve, ki bi šla naprej zgolj s človeškimi močmi, ni mogoče ne razumeti ne razložiti.





V zgodovini poznamo veliko svetih škofov in svetih duhovnikov, ki so svoje življenje podarili služenju škofiji ali župniji. Veliko je tudi ljudi, ki so »prejeli moč vere, moč ljubezni in upanja od teh neimenovanih župnikov, ki jih mi niti ne poznamo«.

Številni podeželski ali mestni župniki so s svojim maziljenjem ljudstvu dali moč, posredovali nauk, podeljevali zakramente in s tem svetost. V časopisih pa žal lahko beremo le o škofih in duhovnikih, ki so ravnali narobe. V medijih ne najdemo novic o vsem dobrem, ki ga naredijo podeželski ali mestni župniki, o vsem delu, ki ga opravijo, ko svoje ljudstvo vodijo naprej. »To ni novica,« je dejal papež in pojasnil, da je vedno tako, da »drevo, ki pade, povzroči več hrupa kot pa gozd, ki raste«. Frančišek je svoj jutranji nagovor sklenil s spodbudo, naj se spomnimo in molimo »za naše pogumne, svete, dobre in zveste škofe ter duhovnike. Zahvaljujoč njim smo danes tukaj

Posvečenje je eden izmed sedmih zakramentov katoliške Cerkve. S posvečenjem so v svojem »poklicu« potrjeni diakoni, duhovniki in škofje.


Vir: Kathpress / Radio Vatikan
Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh