Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkev na Češkem zaskrbljena zaradi nostalgije po komunizmu

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 20. 12. 2012 / 08:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cerkev na Češkem zaskrbljena zaradi nostalgije po komunizmu

Po mnenju kardinala Duke se'krepijo glasovi, ki bi ponovno želeli postaviti železno zaveso'; dominikanski provincial p. Mohelnik zatrjuje, da ne bodo vzpostavljali nikakršnih stikov s komunističnimi vladnimi krogi.

Cerkev v Češki republiki je zaskrbljena zaradi naraščajoče nostalgije po komunizmu. Ta se je v luči gospodarske krize in varčevalnih ukrepov močno okrepila in se odraža v izidu nedavnih območnih volitev z mestoma bleščečo volilno zmago komunistične stranke. V devetih izmed trinajstih volilnih okrožij je komunistična stranka soglasno dosegla drugo mesto, od tega se je v osmih primerih uvrstila za socialnimi demokrati. V dveh okrožjih so dosegli relativno večino pred socialnimi demokrati. V okrožju Usti nad Labem je bil z izvolitvijo Oldricha Bubeniceka prvič po novi ozemeljski ureditvi Češke republike na položaj deželnega glavarja imenovan komunist.

Komunistična stranka in socialni demokrati trenutno polemizirajo proti pravnomočnosti zakona o vračanju cerkvenega premoženja, ki je bilo zaseženo po letu 1948. Zakon naj bi v veljavo stopil 1. januarja 2013.

Kardinal Dominik Duka je nedavno spregovoril o 'krepitvi glasov, ki bi ponovno želeli postaviti železno zaveso'. Češki provincial dominikancev p. Benedikt Mohelnik pa je dejal, da 'val upora proti vračanju komunistov' v tem trenutku ne bi pomenil 'kakšne pretirane histerije'; 'zgodovinski spomin bi namreč pokazal, da tovrstne stvari, če jih ne jemljemo dovolj resno, praviloma napovedujejo tragične posledice'.

V svoji izjavi, ki jo je ta teden predstavil tiskovni urad tamkajšnje škofovske konference, p. Mohelnik opozarja na komunistični manifest. V njem je večkrat omenjeno 'razredno sovraštvo', komunistična stranka na Češkem pa ga na svoji spletni strani še vedno označuje za 'klasično branje'.

Češki dominikanci ne podpirajo vključitve komunistične stranke v koalicijo in red 's temi političnimi krogi ne bo vzpostavljal neposrednega stika'. S tem želijo pokazati, da 'ne želijo sodelovati pri vračanju komnistov na položaj politične oblasti', je pojasnil češki redovni predstojnik.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh