Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerar zavrnil ponudbo, Pahor išče naprej

Za vas piše:
D. O. / STA
Objava: 07. 01. 2013 / 09:45
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cerar zavrnil ponudbo, Pahor išče naprej

Predsednik republike Borut Pahor naj bi predvidoma prihodnji teden predlagal kandidata za varuha človekovih pravic. Po posvetu s poslanskimi skupinami je jasno, da noben od predlaganih kandidatov nima zadostne podpore.

Posvet, ki ga je imel v četrtek in petek s poslanskimi skupinami, je pokazal, da noben od predlaganih 26 kandidatov nima zadostne podpore, zato se je predsednik odločil iskati drugje in pristopil tudi do Vlaste Nussdorfer.

Cerar: Več naredi kot profesor in aktivni član civilne družbe

Pravnika Mira Cerarja je Pahor o tem, ali bi bil pripravljen kandidirati za varuha, povprašal potem, ko je po posvetu s poslanskimi skupinami postalo jasno, da noben od uradno predlaganih kandidatov ne uživa zadostne, to je dvotretjinske podpore poslancev. A Cerar je v petek ponudbo zavrnil, saj je ocenil, da lahko k izboljšanju stanja na področju človekovih pravic v večji meri pripomore kot profesor in svetovalec za ustavna vprašanja pri DZ ter kot aktivni član civilne družbe.

Pahor prosi naprej: Vlasta Nussdorfer

Predsednik je ponudbo dal tudi vrhovni državni tožilki Vlasti Nussdorfer, kar je sama potrdila za POP TV, a ni želela dajati drugih izjav, dokler se Pahor ne odloči. Nussdorferjeva se je za mesto varuhinje človekovih pravic že potegovala ob zadnjem imenovanju, a ga je takrat dobila sedanja varuhinja Zdenka Čebašek Travnik.

Neuradno je bilo mogoče tudi slišati, da bi lahko Pahor v primeru, da noben od predlaganih kandidatov ne bo imel zadostne podpore, za varuhinjo ponovno predlagal Zdenko Čebašek Travnik, a slednja je v petek za STA povedala, da do tistega trenutka povabila za kandidaturo še ni dobila. Zdajšnja varuhinja je sicer že pred časom napovedala, da bi se bila pripravljena pogovarjati o ponovni kandidaturi, če bi jo o tem povprašal predsednik republike.

Ker kandidata, ki bi imel zadostno podporo, tako očitno ni na vidiku, Pahorju za zdaj bolj ali manj ostaja dvoje: da poišče novega kandidata zunaj uradnih prijav in nato pri strankah preveri njihovo podporo, bodisi da predlaga kandidata, ki je v dosedanjih pogovorih s strankami dobil največ podpore in upa, da bo v DZ dobil potrebnih 60 glasov poslancev.


Foto: arhiv Družine / T. S.

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh