Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Center Aletti: zaskrbljeni smo zaradi širjenja »cancel culture«

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 02. 08. 2024 / 14:04
Oznake: Cerkev, Svet, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.08.2024 / 14:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Center Aletti: zaskrbljeni smo zaradi širjenja »cancel culture«
Center Aletti se postavlja v bran svoji umetnosti. FOTO: Wikimedia Commons

Center Aletti: zaskrbljeni smo zaradi širjenja »cancel culture«

Cerkveni voditelji in katoliške skupine po vsem svetu vse glasneje pozivajo k odstranitvi sakralne umetnosti, ki jo je ustvaril nekdanji jezuit Marko Rupnik. Na pozive se je odzval njegov nekdanji umetniški atelje Center Aletti, ki trdi, da je Rupnikova umetnost podvržena »kulturi brisanja«.

»Ob naraščajočemu pritisku za odstranitev umetniških del, ki jih je ustvaril Center Aletti, … čutimo dolžnost, da izrazimo našo veliko zaskrbljenost zaradi širjenja tako imenovane cancel culture in razmišljanj, ki upravičujejo 'kriminalizacijo' umetnosti,« pojasnjuje direktorica Centra Aletti Maria Campatelli v pismu, naslovljenem na prijatelje omenjene ustanove.

Campatellijeva v pismu priznava, kako se v centru soočajo s preizkušnjo, »ki še vedno traja«, ko pričakujejo razplet preiskave, »v kateri se presoja utemeljenost in verodostojnost obtožb zoper p. Marka Rupnika«.

Odstranitve umetniškega dela nikoli ne bi smeli pojmovati kot kazen ali terapijo.

»Odstranitve umetniškega dela nikoli ne bi smeli pojmovati kot kazen ali terapijo,« nadaljuje Campatellijeva. »Pastoralna skrb za trpeče je seveda nujna in potrebna, vendar s tem ne moremo upravičevati odstranitve ali prekrivanja umetniških del, saj s tem povzročamo nadaljnje trpljenje.«

Campatellijeva v pismu tudi ponavlja, kako je Rupnik »na pristojnih mestih vedno odločno zanikal, da bi kdaj zagrešil zlorabe, ki mu jih pripisujejo tožnice«.

Rupnikovi mozaiki krasijo pročelje bazilike Rožnovenske Matere Božje v Lurdu. FOTO: arhiv Družine

Deljena mnenja glede odstranitve

Pomisleke glede odstranitve Rupnikovih umetnin iz bogoslužnih prostorov je v letošnjem juniju izrazil že Paolo Ruffini, prefekt vatikanskega Dikasterija za komunikacijo. Istega meseca je bostonski nadškof in nekdanji vodja Papeške komisije za zaščito mladoletnih, ki se s tega položaja poslavlja, kardinal Seán O'Malley, vodilnim pri Svetem sedežu poslal pismo, v katerem je izrazil upanje, da bo »pastoralna previdnost preprečila razstavljanje umetniških del na način, ki bi lahko pomenil bodisi oprostitev bodisi prikrito obrambo« oseb, ki so obtožene zlorab.

Preberite tudi: Rupnikovi mozaiki: Vatikan jih brani, v Lurdu se obeta odstranitev

Škof Lurda Jean-Marc Micas pa je prejšnji mesec v izjavi za javnost izrazil osebno mnenje, da bi morali odstraniti Rupnikove mozaike s pročelja bazilike Rožnovenske Matere Božje v tem priljubljenem romarskem središču, kajti: »Mnogi ljudje, ki so bili žrtve spolnega nasilja in zlorab s strani duhovnikov, so dejansko izrazili svoje trpljenje in nasilje, ki ga izpostavljenost tem umetninam zdaj predstavlja zanje.«

Kolumbovi vitezi so umetnine, ki jih je Rupnik ustvaril v nacionalnem svetišču sv. Janeza Pavla II. v ameriški prestolnici Washington, pred nekaj tedni začasno prekrili s papirno zaveso.

Papež Frančišek je Dikasteriju za nauk vere naročil, naj začne sodni postopek za preiskavo obtožb o spolnih zlorabah proti Rupniku, potem ko je oktobra 2023 odpravil zastaranje njegovega primera.

Nalaganje
Nazaj na vrh