Čemaževa juha
Čemaževa juha
Sestavine za 4 osebe
2 šopka čemaža
sol
1 manjša čebula (ali 1 zvrhana žlica ocvrte čebule – suha v embalaži)
1 dl kisle smetane
olje
1,5 l vode
Čebulo sesekljamo in popražimo na 2 žlicah olja. Čemaževe listke speremo pod tekočo vodo, jih narežemo na rezance in dodamo k čebuli. Dolijemo 2 dl vode. Pokrijemo in kuhamo do vretja, da listki upadejo. Osolimo z žličko in pol soli, dolijemo še preostalo vodo (torej 1,3 l) in grejemo do vretja. Zmanjšamo plamen in kuhamo še 15 minut. Juhi dodamo kislo smetano in jo pretlačimo s paličnim mešalnikom. Lahko pa juho brez smetane nalijemo v krožnike, nato pa na sredino vsakega krožnika dodamo žličko kisle smetane. Smetano lahko tudi opustimo.