Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Če je maj mesec šmarnic, je junij …

Za vas piše:
P. G.
Objava: 01. 06. 2024 / 05:43
Oznake: Molitev, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.05.2024 / 18:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Če je maj mesec šmarnic, je junij …
Od majskih šmarnic prehajamo k junijskim vrtnicam. FOTO: Tatjana Splichal

Če je maj mesec šmarnic, je junij …

Maj je mesec izročanja Mariji. Litanije Matere Božje molimo pogosteje kot kadarkoli. Toda maj je za nami in šmarničnih zgodb je zmanjkalo. V juniju (spet) pride v ospredje Marijin Sin. In z njim vrtnice.

»Po Mariji k Jezusu«

Kot pravi znani rek, nas Marija vedno vodi k Jezusu, zato prehod iz maja v junij zaznamuje nekakšna preusmeritev pozornost od Marije k Jezusu. V juniju se katoličani že od leta 1833 posebej zatekamo k Jezusu, v molitvi vstopamo v Božje Srce. Namesto majskih šmarnic lahko junija beremo nekoliko manj poznane vrtnice v čast Srcu Jezusovemu.

Letošnje vrtnice

Kot vsako leto je založba Salve tudi letos izdala knjižico vrtnic, tokrat z naslovom »Ljubezen ni ljubljena!« Besedila sta pripravila frančiškan p. Miran Špelič in Severin Maffi. »Čim bolj smo z Materjo Marijo zazrti v Jezusovo prebodeno srce, ki je zdaj poveličano, tem bolj se v nas budi ljubezen do njega. Dogaja se, kar je doživljal sv. Frančišek Asiški, ko je vzkliknil: 'Ljubezen ni ljubljena!' Naj ob letošnjih vrtnicah to doživimo tudi mi. Pa ne samo doživimo, ampak Božjemu Srcu z ljubeznijo darujemo tudi svoje srce,« so zapisali ob izidu knjige.

FOTO: Cathopic

Jezus nas ima rad!

Junij ni kar tako posvečen Srcu Jezusovemu. V tem mesecu namreč praznujemo praznik Srca Jezusovega, navadno (ravno letos sicer ne) pa tudi zapovedani praznik Svetega rešnjega telesa in krvi – telovo. Namen junijskih pobožnosti k Srcu Jezusovemu je obuditi in okrepiti vero v neizmerno Božjo ljubezen do nas. In kako ljubezni ne bi povezovali s srcem? Jezusovo prebodeno srce je zgovorno znamenje Božje ljubezni.

Doživljanje nam lahko približa tudi premišljevanje litanij Srca Jezusovega.

Pri češčenju Srca Jezusovega gre za češčenje najglobljega – pomeni častiti Jezusa, ki je Ljubezen. Ljubezen, ki nas je odrešila enkrat za vselej. Mesec junij je tako odlična priložnost, da dovolimo Jezusu, da nas pritegne k svojemu srcu. Da nam izkaže svojo ljubezen. Da nam morda odkrije delček skrivnosti veličine svojega Srca.

Nalaganje
Nazaj na vrh