Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Zore: »Če je Jezus nekdo iz preteklosti, nam nima veliko povedati« [VIDEO]

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 27. 08. 2023 / 08:02
Oznake: Cerkev, Duhovnost, Škof, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.08.2023 / 08:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Zore: »Če je Jezus nekdo iz preteklosti, nam nima veliko povedati« [VIDEO]
Evangelij 21. navadne nedelje: Mt 16, 13-20. FOTO: FB/Nadškof Stanislav Zore (zajem zaslona)

Nadškof Zore: »Če je Jezus nekdo iz preteklosti, nam nima veliko povedati« [VIDEO]

V današnjem evangeljskem odlomku Jezus vpraša svoje učence: »Kaj pravijo ljudje, kdo je Sin človekov?« V razlagi evangelija 21. nedelje med letom ljubljanski nadškof Stanislav Zore spodbuja vse nas, naj odgovorimo na Jezusovo vprašanje: »Kaj pa ti praviš, kdo je Jezus?«

Ko je Jezus prišel v pokrajino Cezareje Filipove, je spraševal svoje učence: »Kaj pravijo ljudje, kdo je Sin človekov?« Rekli so: »Eni, da je Janez Krstnik, drugi, da Elija, spet drugi, da Jeremija ali eden izmed prerokov.« Dejal jim je: »Kaj pa vi pravite, kdo sem?« Simon Peter je odgovoril; rekel mu je: »Ti si Kristus, sin živega Boga.«

FOTO: FB/Nadškof Stanislav Zore (zajem zaslona)

»Kdo je Sin človekov? Kaj o njem pravijo ljudje? Vprašanje, ki ga Jezus postavlja svojim učencem v pokrajini Cezareje Filipove, je izzivalno. Seveda nam je jasno, da Jezus tega vprašanja ne zastavlja zato, ker bi ga zanimalo, kaj ljudje govorijo o njem, in tudi ne, kaj ljudje mislijo o njem. Na svet ni prišel analizirat človekovih razmišljanj in razpravljanj o njem. Na svet je prišel, da bi ljudem razodel očetovo ljubezen in jim odprl pot svobode in odrešenja.

Janez Krstnik in preroki so zgodovina ... zgovorna, bleščeča, ponosna zgodovina obljub in hrepenenj, pa vendarle zgodovina.

Apostoli brez težav in brez vsake zadrege Jezusu povedo vse, kar so slišali o njem: da je Janez Krstnik, da je Elija, da je Jeremija, eden izmed prerokov … same odlične osebnosti, ena pomembnejša od druge. Težava, če se seveda sme tako reči, pa je v tem, da so vsi ti možje zgodovina. Zgovorna, bleščeča, ponosna zgodovina obljub in hrepenenj, pa vendarle zgodovina. Ko jim je Jezus postavil vprašanje: kaj pa vi pravite, kdo sem, je njihova zgovornost usahnila. Samo Peter je rekel: ti si Kristus, Sin živega Boga.


Ali je Peter vedel, kaj govori, pustimo za drugo priložnost. Vprašanje, kaj pa vi pravite, kdo sem, namreč ni izzvenelo v Cezareji Filipovi, ampak odzvanja še danes. Kdo sem jaz za vas? Kdo sem jaz zate? Temu vprašanju se ni mogoče izogniti. Kdor nima odgovora, je pravzaprav v srcu že odgovoril in se uvrstil v množico brezbrižnih, ki morda molijo in občasno tudi prihajajo k maši, vendar z Jezusom nimajo živega, osebnega odnosa.

Če je Jezus tudi za nas Mesija, Kristus, Odrešenik, potem življenje z Njim določa našo sedanjost, On je naša sedanjost ... če je Jezus tudi za nas Odrešenik, potem določa tudi našo prihodnost.

Če je Jezus nekdo iz preteklosti, nam nima veliko povedati. S takšnim Jezusom ne nagovarjamo ljudi okoli sebe in na vprašanje, kaj ljudje pravijo, kdo je Jezus, bi odgovarjal molk. Ljudje ne govorijo o njem, ker jim mi ne povemo, kdo je. Če pa je Jezus tudi za nas Mesija, Kristus, Odrešenik, potem življenje z Njim določa našo sedanjost, On je naša sedanjost, On vzpostavlja naše odnose med nami, pa tudi med nami in neznanci, in nas kot brate in sestre vodi v Očetovo bližino. Če je Jezus tudi za nas Odrešenik, potem določa tudi našo prihodnost, v kateri bomo skupaj s Petrom in učenci vedno bolj jasno spoznavali, kdo je v resnici Sin človekov, kdo je Jezus.

Zato: kaj pa ti praviš, kdo je Jezus?«

Nalaganje
Nazaj na vrh