Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Častitljivi 15-letni računalniški genij

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 06. 07. 2018 / 10:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.07.2018 / 11:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Častitljivi 15-letni računalniški genij

Papež Frančišek je priznal junaške kreposti štirim laikom, med njimi sta tudi dva najstnika.

Papež Frančišek je Kongregacijo za zadeve svetnikov pooblastil za izdajo odlokov, ki priznavajo junaške kreposti štirim Božjim služabnikom, med katerimi sta tudi dva najstnika. Vsi štirje so živeli v 20. stoletju.

Najmlajša med njimi je Španka Alessia González-Barros y González, laikinja, rojena 7. marca 1971 v Madridu, umrla pa 5. decembra 1985 v Pamploni v Španiji. V svojem kratkem življenju je vse trpljenje darovala za Cerkev, papeža in svoje bližnje. Petnajst let je imel ob smrti Italijan Carlo Acutis, laik, rojen 3. maja 1991 v Londonu, umrl pa 12. oktobra 2006 v Monzi v Italiji. Laik Pietro Di Vitale je bil rojen 14. decembra 1916 v Castronovu di Sicilia v Italiji, umrl je 29. januarja 1940, laik Giorgio La Pira pa se je rodil 9. januarja 1904 v Pozzallu v Italiji in umrl 5. novembra 1977 v Firencah.

Carlo Acutis je umrl zaradi levkemije. Kot navaja Radio Ognjišče, so na spletni strani za njegovo beatifikacijo so zapisali, da je bil občudovan in ljubljen fant. Želel si je biti »običajen« najstnik, ki je v življenju posvečal čas veliko stvarem. Urejal in ustvarjal je spletne strani, urejal filme in izdeloval računalniške programe, po prejemu prvega svetega obhajila pa se je vsak dan udeležil svete maše in veliko molil.

Bil je izjemno nadarjen za delo z računalniki, kar so mu priznavali tudi odrasli računalničarji, ki so ga označili za genija na tem področju, saj je bilo njegovo znanje na ravni strokovnjakov z univerzitetno izobrazbo.

Njegov najbolj znan podvig je bilo »zbiranje« evharističnih čudežev. Pri enajstih letih je starše prosil, da so ga začeli voziti po vseh svetih krajih, kjer so se zgodili evharistični čudeži, ki jih je priznala tudi Cerkev. Po dveh letih in pol je projekt zaključil. Uspelo mu je obiskati več kot 136 krajev evharističnih čudežev, ki jih je zbral v virtualnem muzeju. Poleg zagona spletne strani je pomagal ustvariti tudi razstavo, ki je prepotovala svet in navdihnila mnoge.

15-letni Carlo je nekoč dejal: »Vsi ljudje so rojeni kot originali, ampak veliko jih umre kot kopije.«

Vir: Radio Vatikan / Radio Ognjišče
Foto: CarloAcutis.com / Vatican Media

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh