Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Časnikarstvo, resnična komunikacija, ki združuje

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 01. 02. 2019 / 08:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.02.2019 / 13:20
Ustavi predvajanje Nalaganje

Časnikarstvo, resnična komunikacija, ki združuje

V Lurdu so se v sredo začeli 23. mednarodni dnevi sv. Frančiška Saleškega.

V Lurdu so se v sredo začeli 23. mednarodni dnevi sv. Frančiška Saleškega, poroča Radio Vatikan. Med odprtjem je udeležence, pretežno časnikarje, nagovoril tudi Paolo Ruffini, prefekt Dikasterija za komunikacijo, ki je letos prvič soorganizator omenjenega dogodka. Poudaril je, da komunikacijo lahko uporabljamo za združevanje ali pa za razdvajanje.

Ruffini je spomnil na poslanico papeža Frančiška za letošnji svetovni dan sredstev družbenega obveščanja z naslovom »Saj smo med seboj deli enega telesa (Ef 4,25). Od skupnosti družbenih omrežij do človeškega občestva«. Papež v njej izpostavlja, da se komunikacija uresničuje samo v stvarnosti, s sprejemanjem stvarnosti, srečevanjem stvarnosti in srečevanjem v stvarnosti. »To je tudi časnikarstvo. Je resnična komunikacija,« je dejal Ruffini. Priprava in širjenje lažnih prepričanj na osnovi lažnega predstavljanja stvarnosti ni niti časnikarstvo niti resnična komunikacija.

Po Ruffinijevih besedah tako pride v ospredje potreba, da se odpremo za dialog in poslušanje, da govorimo šele potem, ko smo poslušali, in da govorimo jezik našega časa. Govoriti moramo resnico, in sicer v jeziku tistega, ki nas posluša. Komunikacijo lahko uporabljamo za združevanje ali pa za razdvajanje.

Ruffini je spomnil, da sveti oče časnikarje imenuje »varuhi novic« in »iskalci resnice«. Komur je mar za resnico, je vedno pozoren na odzive tistega, ki prejema informacije, prizadeva si vzpostaviti dialog, posluša različne zorne kote, ravno zato, da bi lahko to resnico širil. Kdor išče resnico, je ponižen, je pojasnil Ruffini, in išče bistvo onkraj navideznega. Ne zadovolji se s stereotipi, ne zadovolji se z enostavnimi odgovori, z grešnim kozlom ali z namišljenim rešiteljem domovine. Vse to je povedal tudi papež Frančišek med obiskom v Panami. Sočutje je središčni trenutek, ki ga je treba razumeti. Šele ko resnico o tem, kaj smo, postavimo v skupnost, vzpostavimo odnos.

»Komunikacijska sredstva nas vsak dan izzivajo, naj izbiramo med dobrim in slabim,« je zatrdil Ruffini. Kot posamezniki in kot skupine pa smo dolžni izbrati, uresničiti umetnost časnikarstva, ko vidimo, preden pripovedujemo, da razumemo, preden povzamemo, da vidimo stvari, ki jih drugi ne vidijo, pripovedujemo o stvareh, o katerih drugi ne pripovedujejo, razumemo znamenja časov, objavljamo na omrežju tisto, kar drugi zavračajo, premagamo brezbrižnost s tem, da sprašujemo.

Vir: Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
6 skritih ravnanj, ki uničujejo družine
Medosebni odnosi
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh