Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Čas kislega zdravja

Za vas piše:
Janez Dolinar
Objava: 16. 07. 2024 / 15:22
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.07.2024 / 15:37
Čas kislega zdravja
Janez Dolinar. FOTO: Jože Potrpin

Čas kislega zdravja

Poletje prinaša nekaj več prostega časa, sproščenih dni in tudi možnosti za miren razmislek. Prinaša tudi bolj razgrete glave in megleno sliko, ki se pojavi ob misli na vse izzive in težave, ki se že lep čas kažejo v slovenskem zdravstvu.

»Stroka mora povedati,« poslušamo ves čas v medijih; »treba je zaupati strokovnjakom,« so polna usta vladajočih politikov. A nekaj so politični interesi in prazne puhlice, nekaj povsem drugega je kruta realnost.

Zdravništvo je v januarju po nekajletnih pogovorih v ozadju pričelo s stavko. Stavko, ki je zaradi zakonskih omejitev daleč od pravega pomena besede. Pomanjkanje zdravnikov in zdravstvenih delavcev, prevelike delovne obremenitve, neustrezni delovni pogoji, prenizko plačilo … so izzivi praktično vseh evropskih držav. Prave zmagovalke bodo države, ki bodo svoje zdravnike in zdravstvene delavce zadržale in privabile še tiste iz tujine. Konkretni predlogi zdravništva za učinkovite spremembe v zdravstvenem sistemu so žal že leta v predalih ministrstva. Odziv vlade in predsednika je strašljivo aroganten in ponižujoč. Namesto resnih pogovorov smo deležni medijskega stampeda, lažnih novic in ustvarjanja videza idealnega zdravstva. Stroka je v javnosti kriva za vse, čeprav...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh