Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cameronovi načrti za istospolne zakonske zveze povzročili trenja med strankami

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 14. 12. 2012 / 07:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cameronovi načrti za istospolne zakonske zveze povzročili trenja med strankami

Britanski konzervativni politiki nasprotujejo vladnim načrtom, da bi pojem zakonske zveze razširili tudi na istospolne pare.

Vztrajanje vlade Davida Camerona pri legalizaciji istospolnih zakonskih zvez v Veliki Britaniji ne povzroča nezadovoljstva zgolj v katoliški Cerkvi in delih anglikanske Cerkve, pač pa tudi znotraj Cameronove konzervativne stranke. Po navedbah britanskega časnika 'The Guardian' je ostro kritiko ob predlogu izrazil državni tajnik za delo in pokojnine, Iain Duncan Smith.

Smith je cinično spregovoril o 'premieri', saj naj bi se prvič v zgodovini zgodilo, da konzervativna stranka sprejme zakon, ki je jasno v nasprotju z voljo Jezusa Kristusa, kot lahko preberemo v Svetem pismu. Valižanski poslanec David Davies je označil za 'popoln nesmisel' dejstvo, da Cameron pri tem vprašanju prinaša razcepljenost v svojo konzervativno stranko.

Cameronova želja je, da bi istospolne zakonske zveze do konca zakonodajnega obdobja leta 2015 legalizirali tudi v Angiji in Walesu. Na Škotskem že imajo ustrezno zakonodajo ureditev.

V Združenem kraljestvu lahko pari, ki želijo skleniti zakonsko zvezo, to storijo na matičnem uradu ali pa v okviru verskega obreda. Anglikanska Cerkev je glede vladnih načrtov izrazila svoje pomisleke. Kot kompromisno rešitev zdaj načrtujejo uredbo, ki bi anglikanski Cerkvi v Angliji in Walesu omogočala, da lahko zavrne sklenitev zakonske zveze istospolnega para. O predlogu ministrice Marie Miller so v britanskem parlamentu razpravljali minuli torek.

Druge verske skupnosti naj bi po besedah Millerjeve ne imele težav s sklepanjem istospolnih zakonskih zvez. Krščansko pacifistična skupnost kvekerjev in liberalna judovska skupnost sta že privolili v izenačenost istospolnih parov z zakonsko zvezo med moškim in žensko.

Katoliška Cerkev v Angliji in Walesu je vladne načrte ostro obsodila in nasprotuje predlagani razširitvi pojma zakonske zveze na istospolne pare. Kot sta pojasnila westminstrski nadškof Vincent Nichols in nadškof v Southwarku Peter Smith, vlada ignorira mnenje več kot 600.000 ljudi, ki so s peticijo podprli ohranitev dosedanje definicije zakonske zveze.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh