Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Čakajoč na rakete

Za vas piše:
Rok Blažič
Objava: 07. 08. 2024 / 13:03
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.08.2024 / 13:54
Čakajoč na rakete
Rok Blažič. FOTO: Arhiv Družine

Čakajoč na rakete

Ko to pišem (v torek zjutraj), Izrael še čaka na iranski odziv na atentat v Teheranu, v katerem je umrl politični vodja Hamasa, Ismail Hanija. Nihče ne dvomi, da bo do povračila prišlo, saj je uboj, ki se je zgodil po inavguraciji novega iranskega predsednika Paškiniana, ponižal iransko vodstvo. Vprašanje je le, kako obsežno bo in kaj bo sprožilo: omejeno izmenjavo ognja ali širšo regionalno vojno.

Iran lahko v napad vplete svoje zaveznike, predvsem Hezbolah v Libanonu, ki se tudi sam želi maščevati za smrt visokega poveljnika Fuada Šukra, ubitega v izraelskem napadu. Tu so še Hutiji v Jemnu ter proiranske milice v Siriji in Iraku. Izrael računa na pomoč zaveznikov, ki so mu pomagali zaustaviti iranske izstrelke že med zadnjim zaostrovanjem aprila letos. Poleg ZDA so to še Velika Britanija, Francija in Jordanija.

Obenem še vedno poteka izraelska operacija v Gazi, kjer se število civilnih žrtev šteje v desettisočih. Atentat na Hanijo je močno omejil možnosti za pogajanja, kar je slaba novica za izraelske talce, ki so še vedno v rokah Hamasa. Po poročanju CNN naj bi kljub intenzivnim spopadom Hamasu v Gazi vsaj delno uspelo obnoviti svoje bojne kapacitete in rekrutirati nove borce.

Zakaj se je Izrael odločil za dva odmevna atentata kljub pričakovanim posledicam? Papež Frančišek je v nedeljo s pogledom na Bližnji vzhod dejal, da »napadi, tudi če so ciljno usme...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh