Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Buča: Satelitski posnetki Ruse postavljajo na laž, škofje molijo za storilce

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 05. 04. 2022 / 08:29
Oznake: Vojna, Ukrajina
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2022 / 12:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Buča: Satelitski posnetki Ruse postavljajo na laž, škofje molijo za storilce
FOTO: Twitter

Buča: Satelitski posnetki Ruse postavljajo na laž, škofje molijo za storilce

Ameriško tehnološko podjetje Maxar Technologies je objavilo nove satelitske posnetke, ki na laž postavljajo rusko zanikanje odgovornosti za poboje v osvobojenem predmestju Kijeva. Obsodbam »vojnih zločinov« se pridružujejo tudi Cerkveni voditelji po Evropi.

Amerška družba za vesoljsko tehnologijo Maxar Technologies je včeraj objavila nove satelitske posnetke, ki izpodbijajo trditve ruskih predstavnikov, da so se trupla civilistov v Buči na ulicah pojavila po umiku ruskih sil iz tega Kijevskega predmestja.

Omenjeno podjetje trdi, da so bila trupla na ulicah, točno na kraju, kjer so jih po osvoboditvi našli ukrajinski vojaki, s satelitskimi posnetki vidna že sredi marca. Predstavnik družbe Stephen Wood je dejal, da njihovi posnetki »potrjujejo nedavne objave na družbenih omrežjih, ki prikazujejo, trupla, ki so več tednov ležala na ulicah.«

Kremelj: Ponaredki ukrajinskega stroja za informacijsko vojno

Kremelj je posnetke označil za ponaredke, ki so jih priredili v Ukrajini. Odgovornost za zločine ruske oblasti še naprej zanikajo, njihovo obrambno ministrstvo pa trdi, da so se njihove sile iz mesta »popolnoma umaknile že 30. marca«.

To je včeraj v Združenih narodih ponovil tudi ruski odposlanec Vasilij Nebenzija, ki je dejal, da je posnetke »pripravil ukrajinski stroj za informacijsko vojno«.

Iz sveta se metem še naprej vrstijo obsodbe »vojnih zločinov«, med drugim jih obsojajo tudi škofje po Evropi.

Škofje molijo za žrtve, žalujoči in storilce

Posnetki, ki pričajo o načrtnem poboju civilistov, so izraz »pretresljivega stopnjevanja« nasilja, je zapisal predsednik avstrijske škofovske konference Franz Lackner, ki je bil ob videnem globoko šokiran, poroča Kathpress.

Dogodke je označil za »bogoskrunstvo, očiten greh,« za katerega bodo storilci morali odgovarjati. »Ta katastrofalna vojna se mora končati,« je dejal salzburški nadškof. Ob tem je pozval k molitvam za vse trpeče tako v Ukrajini kot v Rusiji.

Nad posnetki, ki so v javnosti zakrožili v nedeljo je bil šokiran predsednik nemške škofovske konference Georg Bätzing. »Molim za žrtve in žalujoče, pa tudi za kesanje storilcev,« je zapisal na Twitterju.

Poboji civilistov so, tudi v vojni, »resen zločin, ki ga je treba kaznovati.« Kot je zapisal limburški nadškof, so ruska vojska, sodstvo in vlada dolžni ukrepati proti odgovornim, sicer bodo soodgovorni kaznivega dejanja.

»Z vojno se izgublja naša človečnost - in to se svetu razgalja v Buči,« je ob dogodkih zapisal anglikanski primas nadškof Justin Welby. »Naj tisti, ki vodijo vojno agresijo proti ukrajinskemu narodu, znova odkrijejo svojo človečnost in naj ustavijo odvratno pobijanje Božjih otrok.«


ZN za izkop in identifikacijo vseh trupel

Visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet je pozvala k izkopu in identifikaciji vseh trupel ter tako zagotoviti neodvisno preiskavo morebitnih vojnih zločinov. Sama je izrazila zgroženost nad podobami pobitih civilistov.

Preiskava vojnih zločinov v mednarodni razsežnosti

»Delamo vse, kar je v naši moči, da bi čim prej identificirali vse ruske vojake, vpletene v te zločine,« je v nočnem nagovoru svojim državljanom dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ukrajinabo namreč v sodelovanju z Evropsko unijo in Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC) zagotovila, da bodo vojni zločini v Buči in drugih ukrajinskih mestih v celoti preiskani. 

O poteku preiskav se je že pogovarjal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, poljskim predsednikom Andrzejem Dudo in avstrijskim kanclerjem Karlom Nehammerjem.
Znova je pozval tudi k zaostritvi sankcij proti Rusiji.

Po zadnjih dogodkih sta Nemčija in Francija napovedali izgon ruskih diplomatov. Prva jih bo izgnala 40, druga 35. 30 ruskih diplomatov bo izgnala tudi Italija, Danska pa 15. 

Mariupol: mesto skoraj povsem uničeno

Nove vesti medtem prihajajo iz obleganega pristaniškega mesta Mariupol. V mestu je še vedno ujetih okoli 130 tisoč ljudi, ki živijo v neprestanem obstreljevanju, je dejal župan Vadim Bojčenko. Večina napadov na mesto se odvija z morja, kjer so nameščene ruske ladje.  Po njegovih navedbah je uničenega 90 odstotkov mesta, 40 odstotkov ni mogoče obnoviti.

Ekipa Rdečega križa si že od petka prizadeva doseči oblegano pristaniško mesto Mariupolj, da bi omogočila evakuacijo tamkajšnjih civilistov proti Zaporožju. Ekipo so na območju pod ruskim nadzorom 20 kilometrov zahodno od Mariupolja včeraj pridržali policisti, a so jo ponoči izpustili. 

Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk je za danes oznanila ponovni poskus vzpostavitve sedmih humanitarnih koridorjev za evakuacijo civilistov z ogroženih območij. Ti bodo mesto lahko zapustili le z osebnimi vozili.

Nalaganje
Nazaj na vrh