Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Brstenje življenja v jeseni

Karlo Smodiš
Za vas piše:
Karlo Smodiš
Objava: 09. 10. 2024 / 07:49
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.10.2024 / 09:49
Brstenje življenja v jeseni
Karlo Smodiš. FOTO: Vid Ponikvar/Sportida

Brstenje življenja v jeseni

Trije pohodi za življenje so preplavili ulice Kopra, Maribora in Ljubljane s sporočilom ljubezni do vsakega človeka. Z geslom »Vsak nerojeni otrok je človek« so udeleženci na miren in nevsiljiv način sporočali, da je človeško življenje nedotakljivo in sveto od spočetja do naravnega konca.

Za mnoge je tako prepričanje samo po sebi umevno, za številne druge zgolj religijska manipulacija ali konservativen pogled na svet. Družbeni narativ, ki se vsiljuje kot prevladujoč in splošno sprejemljiv, pod krinko urejanja rojstev opravičuje splav in pod krinko pomoči ostarelim evtanazijo. Morda je tudi v tem dejstvu odgovor na vprašanje, zakaj sploh organizirati pohode, ki so do neke mere po svoji obliki podobni kakšnim drugim pohodom. V temelju ne gre za kazanje moči ali preštevanje, ampak za osnovno ozaveščanje, da je mogoče tudi drugače in da je povsem legitimno imeti tudi drugačno mnenje, kot ga ponuja trenutno družbeno narekovano javno mnenje.

Bojazen, da bo na pohodu zaslediti neko moraliziranje v slogu, to se ne sme in ni prav, brez sočutnega in usmiljenega pogleda na posameznika, ki se je znašel v trpljenju in žalosti ali je bil zavržen, je uplahnila takoj, ko so na shodu v pričevanjih pokazali na povsem konkretne primere pomoči in ljubečega sprejemanja ljudi, k...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh