Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Britanski škofje proti predlaganem oglaševanju splava

Objava: 24. 06. 2009 / 10:30
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Britanski škofje proti predlaganem oglaševanju splava

Svarila proti prezgodnji izpostavljenosti otrok spolnosti

Škofovska konferenca Anglije in Walesa nasprotuje predlogu, ki bi dopuščal oglaševanje splava in kontracepcijskih sredstev v sredstvih javnega obveščanja. Svoje mnenje so sporočili tudi odboru za raziskave javnega mnenja o novih standardih oglaševanja na Otoku.

Kot piše v izjavi škofovske konference, ki so jo pripravili na Centru za zdravstveno etiko, škofje menijo, da ‘oglaševanja splava in kontracepcije v sredstvih javnega obveščanja ne bi smeli dopustiti’. Kot pojasnjujejo, ‘splav ni ne zdravilo ne potrošna dobrina’. Če ga v oglasih predstavljajo kot prvo ali drugo, s tem izničijo vrednost življenja, poleg tega pa zavajajo ženske, da se morda čutijo primorane sprejeti hitro odločitev, ki je kasneje ne morejo več spremeniti.

Škofje tudi trdijo, da bi ‘oglaševanje splava ta poseg ‘normaliziralo’ in obstaja bojazen, da bi ga ljudje resnično sprejeli kot potrošno dobrino’. V resnici bi to pomenilo izkoriščevalsko oglaševanje storitve, ki neugodno vplva tako na telesno kot tudi duševno zdravje žensk’.

Škofovska konferenca je izrazila skrb tudi glede predlaganega oglaševanja kondomov in drugih kontracepcijskih sredstev, celo otrokom, mlajšim od 16 let. Oglaševanje kondomov otrokom se škofom zdi ‘skrajno neprimerno’, še posebej v času, ko predvajajo oddaje, namenjene desetletnim otrokom. Po njihovem mnenju oglaševanja kondomov ni mogoče ločiti od oglaševanja spolnosti, neprimerno pa je tovrstnim oglasom izpostavljati otroke med 10. in 16. letom.

V Angliji, Walesu in na Škotskem je starostna meja za dovoljene spolne odnose 16 let. Oglasi ne smejo spodbujati spolne aktivnosti otrok, tudi z uporabo kondoma ne, saj kondomi ne odstranijo moralnih in pravnih zadržkov proti spolnim odnosom z otroki. Škofje menijo, da današnja družba mladim že tako ali tako spolnost predstavlja na povsem napačen način, kot nekaj popolnoma ločenega od ljubezni in pripravljenosti za starševstvo. Že s tem je bila storjena dovolj velika škoda, pišejo škofje.

Kadar je govora o spoštovanju življenja, o spolnosti in zakonu, je položaj izjemno resen, saj na kocki niso le življenja mladostnikov, pač pa tudi življenja njihovih nerojenih otrok. Škofje zaključujejo, da je za zdravo družbo potrebno spoštovanje žvljenja, spolnosti in starševstva, to pa naj bi sporočala tudi izbira reklamnih oglasov.

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh