Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Britanski duhovniki s pismom proti istospolnim zakonskim zvezam

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 17. 01. 2013 / 07:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Britanski duhovniki s pismom proti istospolnim zakonskim zvezam

Poziv spominja na stoletja dolge napetosti znotraj naroda in na mednarodni ravni kot posledica manipulacije kralja Henrika VIII. o razumevanju zakonske zveze.

Več kot tisoč katoliških duhovnikov v Angliji in Walesu je podpisalo odprto pismo proti načrtom o legalizaciji istospolnih zakonskih zvez v Združenem kraljestvu, kar je okoli četrtina vseh duhovnikov na tem območju. Načrtovani vladni osnutek o širitvi pojma zakonske zveze bi resno omejil možnost, da katoličani v svojih šolah, socialnih ustanovah in svetiščih 'oznanjajo resnico o zakonski zvezi', je zapisano v pismu, ki ga je v svoji izdaji ob koncu minulega tedna objavil tudi britanski časnik 'The Daily Telegraph'.

Argument duhovnikov je, da je povsem nesmiselno katoliški Cerkvi in drugim veroizpovedim dopuščati, naj še naprej javno predstavljajo svoj pogled na stvari, če obenem od njih pričakujejo, da kot državljani upoštevajo ravno nasprotno mnenje. Sami zakonsko zvezo opisujejo kot zvezo med moškim in žensko s ciljem rojevanja potomcev kot temeljnega kamna družbe.

Podpisniki spominjajo, da je poskus kralja Henrika VIII., ki je manipuliral s tradicionalnim pojmom zakonske zveze, povzročil stoletja dolge posledice znotraj naroda, pa tudi na mednarodni ravni. Henrik VIII. je leta 1533 prekinil svoje stike s papežem, ker ta ni hotel priznati ničnosti zakona med kraljem in Katarino Aragonsko. Kralj se je leta 1534 sam ustoličil kot poglavar nove anglikanske državne Cerkve; v svojem življenju se je poročil kar šestkrat.

Škof iz Portsmoutha, Philip Egan, takole pojasnjuje malce drastično primerjavo: poskus nove definicije zakonske zveze spominja na Orwellovo delo 1984 in vsebuje nekaj 'totalitarnega', kot je zapisal za omenjeni britanski časnik. Med 1.067 podpisniki pisma je tudi pet škofov in dva benediktinska opata.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh