Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Optimistična novica: Britanci prepovedali zaviralce pubertete

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 31. 07. 2024 / 05:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.08.2024 / 09:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Optimistična novica: Britanci prepovedali zaviralce pubertete
Po besedah novega britanskega ministra za zdravje mora zdravstveno varstvo otrok vedno »temeljiti na dokazih«. FOTO: Pixabay

Optimistična novica: Britanci prepovedali zaviralce pubertete

Višje sodišče v Združenem kraljestvu je odločilo, da je prepoved uporabe zaviralcev pubertete, ki jo je v izrednem postopku uvedla prejšnja vlada, povsem zakonita. Na problem uporabe omenjenih sredstev opozarjajo tudi slovenski pediatri.

Nekdanja britanska ministrica za zdravje Victoria Atkins je konec letošnjega maja na podlagi izrednih pooblastil omejila uporabo zaviralcev pubertete za otroke in mladostnike s spolno disforijo, spominja britanski BBC. Skupina za transspolno kampanjo pa je nato vložila tožbo, v kateri je trdila, da se ministrica ni posvetovala s skupinami bolnikov, ki jih to vprašanje zadeva, in da je zlorabila izredni postopek.

Novi minister za zdravje Wes Streeting je razsodbo sodišča pozdravil in dodal, da mora zdravstveno varstvo otrok vedno »temeljiti na dokazih«. Odločitev sodišča je v objavi na družbenem omrežju X pohvalila tudi škotska pisateljica J. K. Rowling, odločna borka za ohranitev stvarnosti spolov. Kot je zapisala, se zdi, da se »končno vračamo k obravnavi ranljivih mladih, ki temelji na medicini, podprti z dokazi, v nasprotju z nedokazanimi trditvami ideoloških lobističnih skupin«.

»Občutno pomanjkanje dokazov«

Primer, o katerem je odločalo višje sodišče, je sledil raziskavi, ki jo je v začetku leta opravila dr. Hilary Cass: odkrila je občutno pomanjkanje dokazov glede obravnave mlajših od 18 let s sredstvi, ki zavirajo puberteto. Ta se uporabljajo za odložitev ali preprečitev pubertete pri mladostnikih.

Marca letos se je Nacionalna zdravstvena služba v Angliji odločila, da pri otrocih in mladostnikih s spolno disforijo ne bo več rutinsko uporabljala sredstev za preprečevanje pubertete. Dotlej so zaviralce pubertete lahko uporabljali le v kliničnih preizkusih omenjene službe. V mesecu maju pa je takrat še konservativna vlada po raziskavi dr. Cassove poostrila pravila za uporabo teh sredstev in uvedla izredno prepoved njihovega predpisovanja pri obravnavi te skupine bolnikov.

Sredstva za preprečevanje pubertete so mlajšim od 18 let s spolno disforijo zdaj na voljo le v primeru, da tovrstne zaviralce že jemljejo.

Pri obravnavi mladostnikov s spolno disforijo je treba ravnati »skrajno previdno in skrbno«. FOTO: Pixabay (fotografija je ilustrativna)

Podpora trenutnega ministra

Minister Streeting po besedah BBC-ja pozdravlja odločitev višjega sodišča: »Zdravstveno varstvo otrok mora temeljiti na dokazih. Dr. Cassova je v raziskavi ugotovila, da ni dovolj dokazov glede varne uporabe in učinkovitosti zaviralcev pubertete pri otrocih s spolno disforijo. Zato moramo pri tej ranljivi skupini mladih ravnati skrajno previdno in skrbno.«

Kot je dejal, si skupaj z zdravstveno službo prizadeva za izboljšanje storitev za otroke, ki imajo težave s spolno istovetnostjo, in pripravlja klinično raziskavo, da bi ugotovil, kakšni dokazi o zaviralcih pubertete so doslej na voljo.

Preberite tudi: Pediater Urh Grošelj na kongresu katoliških pedagogov o spremembah spola in etičnih dilemah

Dr. Grošelj: vprašanje je preraslo okvire medicine

O spremembah spola in etičnih dilemah glede tega vprašanja je na nedavnem kongresu katoliških pedagogov v Vipavi govoril tudi dr. Urh Grošelj, ki kot pediater dela na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana. Povedal je, da je v zadnjem tisočletju prišlo do izjemnega povečanja števila zlasti mladih oseb s spolno disforijo, to vprašanje pa je po njegovih besedah preraslo okvire medicine in se preselilo v družbene sfere.

Stroka tudi v Sloveniji zaznava porast mladostnikov s spolno disforijo, vendar kot mladoletniki pri nas ne smejo biti zdravljeni.

V predavanju udeležencem kongresa je izpostavil nekaj mednarodnih primerov slabih praks, opozoril pa je tudi na dogajanje v Združenem kraljestvu. Zdravstvene delavce je pozval, naj se izogibajo eksperimentalnemu in nepotrebnemu invazivnemu zdravljenju ter se držijo etične zapovedi: Ne škoduj (»primum nil nocer«).

Kot je še dodal, tudi v Sloveniji zaznavajo porast mladostnikov s spolno disforijo, vendar kot mladoletniki pri nas ne smejo biti zdravljeni. Po besedah dr. Grošlja je treba mladim priti naproti s tistim, kar jih dviga, ne pa tlači, ter da je adolescenca čas, ko se mladostnik na novo »resetira«, zato mora imeti trdne temelje, ki mu pomagajo, da se obdrži na poti v odraslost.

Nalaganje
Nazaj na vrh