Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Brez strahu je zasvetila Luč miru

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 16. 12. 2019 / 08:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 16.12.2019 / 13:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Brez strahu je zasvetila Luč miru

Brez strahu je zasvetila Luč miru

Že 28 let adventni čas bogatijo skavti s sporočilom Luči miru iz Betlehema, da bi prinesla mir v čim več domov.

Že 28 let adventni čas bogatijo skavti s sporočilom Luči miru iz Betlehema, da bi prinesla mir v čim več domov. Akcija je tudi dobrodelna.

Tudi letos je slovenska odprava na Dunaju prižgala plamen Luči miru in ga prinesla v Slovenijo. V soboto, 14. decembra, so odšli po plamen člani Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, Združenja bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov, Slovenske zamejske skavtske organizacije in Zveze tabornikov Slovenije. Letošnji slogan akcije je Ne boj se goreti!.

Nikoli ne moreš ugajati vsem

V poslanici Luči miru se lahko vsak zamisli, zakaj ga je strah pristopiti k drugemu. »Strah me je, da moj plamen ni dovolj velik in jaz nisem dovolj dober, da ga ponudim drugim. Kako naj jim stopim naproti, da me ne bodo odrinili od sebe? Kaj, če zaradi mene zavrnejo plamen in mir, ki ju prinašam?«


Prižiganje Luči miru v Dravljah

Takšni dvomi nas ne smejo ustaviti, saj »nikoli ne moreš ugajati vsem, a zame boš vselej dovolj dober, ker te imam rad. Ko se tega zaveš in v svetlobi plamena, ki ga nosiš, pogledaš sočloveka, vidiš, da je tvoj brat in ne nasprotnik, tvoja sestra, in ne sovražnica.«

Zato nas plamen Luči miru vabi, naj se ne bojimo goreti. Samo z lučjo namreč lahko preženemo temo in samo z ljubeznijo lahko prižgemo mir.

To sporočilo prenašajo skavti po Sloveniji in skrbijo, da doseže čim več domov in ustanov. Družina jih je obiskala med slovesnim somaševanjem v Dravljah v Ljubljani, kjer je ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore v župnijski cerkvi Kristusovega učlovečenja daroval mašo ob regijskem sprejemu Luči miru iz Betlehema.


Naj vas ne bo strah podariti luč.

Med 16. in 19. decembrom bodo Luč miru ponesli tudi predstavnikom države in drugim pomembnejšim ustanovam, med drugim predsedniku države, državnega zbora, premierju, varuhu človekovih pravic, na policijo, v Slovensko vojsko, na ministrstva in veleposlaništva. Plamen bodo ponesli tudi na najvišjo kapelico Marije Snežne na Kredarici.

Luč bo posebej svetla za društvo Žarek in misijonarje v Albaniji in Braziliji

Z nakupom svečke in prostovoljnimi prispevki bodo skavti zbirali finančna sredstva. Donirate lahko tudi z SMS-sporočili s ključno besedo LUC1 ali LUC5 na 1919.

S sredstvi, zbranimi v letošnjem adventu v akciji Luč miru iz Betlehema, bodo podprli društvo Žarek oz. njihov program Naj mladih ne vzgaja ulica, ter misijonarje v Albaniji in Braziliji.


Pri akciji Luč miru iz Betlehema sodelujejo slovenski in zamejski skavti ter taborniki.

Program Naj mladih ne vzgaja ulica je namenjen mladim od 8. do 25. leta starosti in jim omogoča zdravo odraščanje, razvoj pozitivnih vidikov osebnosti in krepitev notranje moči za spoprijemanje z izzivi življenja in odraščanja. Glavni namen programa Naj mladih ne vzgaja ulica je opolnomočiti otroke in mlade, da bi se razvili v zdrave in ustvarjalne osebnosti ter se zmogli spoprijeti z življenjskimi izzivi.

Misijonarji v Albaniji bodo sredstva namenili za poletni tabor za otroke in jim tako polepšali počitnice. Sestre salezijanke v Braziliji pa bodo celovito obnovile kuhinjo v salezijanski ustanovi za bratsko podporo OSAF. V kuhinji, za katero bodo skavti namenili del sredstev, pripravljajo kosila in malice za 150 otrok, najstnikov in osebja. Novejša oprema jim bo omogočila tudi poklicne tečaje kuhanja.

Nadškof Zore: »Mir in dar sta dar«

Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore je župnijski cerkvi Kristusovega učlovečenja v Dravljah daroval sveto mašo ob regijskem sprejemu Luči miru iz Betlehema

Luč in mir, oboje je dar, je poudaril nadškof, zato moramo oboje iskati in za oboje pripraviti prostor. Ob sloganu Ne boj se goreti je dejal, da nihče ne sveti sam ob sebi. »Naša luč, naša svetloba, naš plamen je tako kot svetloba lune – zasije šele takrat, ko jo obsije sonce. Tako je tudi z nami. Tudi mi postanemo luč takrat, kadar nas obsveti sonce – Gospod Jezus kristus, ki je tista resnična luč iz Betlehema. Pomembno je torej, da se zavedamo, da mora naš plamen živeti iz njegovega plamena.«

Če pa ne gorimo iz Jezusa Kristusa, želimo svet urediti na silo. Ko od njega prejmemo luč, ne moremo več po svojih zamislih urejati tega sveta, družine, okolja. »Dokler gorim samo jaz sam, iz sebe, toliko časa ta plamen ne očiščuje, ampak uničuje.« Ljubezen pa spreobrača, počasi in potrpežljivo.

Nadškof Cvikl: »Sestra, brat, Ne boj se goreti!«

Mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl je v stolni cerkvi sv. Janeza Krstnika v Mariboru daroval mašo ob regijskem sprejemu Luči miru iz Betlehema.

»Največji problem današnjega časa je, da živimo drug ob drugem, da živimo, vsak v svojem svetu, kot otočki. Mnogi med nami so v materialni stiski,« je med pridigo dejal nadškof Cvikl.»Pa ta ni niti najhujša. Najhujša je osamljenost, prepuščenost samemu sebi, pomanjkanje topline ljubezni... Ni težko odstopiti drugemu kakšnem evro, kos obleke, hrane… Težje je podariti bližino, sočutje, toplo besede. Problem je, da je težko podariti drugemu nekaj, česar sam nimaš. Če se sam ne čutim ljubljenega, kako naj stopim v odnos z drugim.«

»Advent je čas, ko naj bi vsak od nas začutil, da nas Bog ljubi, da želi vstopiti v naše življenje, da nam želi prinesti Luč, pisano z Veliko začetnico, želi nam prinesti samega sebe. Nocoj smo povabljeni, da sprejmemo Luč iz Betlehema. Sprejeti to Luč pomeni, da ob meni začutim in opazim bližnjega, ne več, kot tekmeca, ampak, kot brata in sestro.«

Akcija na televiziji prerasla državne meje in celine

Akcija Luč miru iz Betlehema se je začela leta 1986 v Avstriji. Takrat so na tamkajšnji nacionalni televiziji ORF ljudem v zameno za zbran denar za otroke s posebnimi potrebami dali plamen, ki ga je izbran otrok prižgal v kraju Jezusovega rojstva v Betlehemu. Od takrat se je akcija razširila po skoraj vsej Evropi in zahodnem delu Azije, širi pa se tudi v Ameriko.

Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh