Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Brazilska Cerkev proti strožjim zakonom za mladoletnike

Objava: 25. 05. 2009 / 09:30
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Brazilska Cerkev proti strožjim zakonom za mladoletnike

‘Ječe niso primerne za presocializacijo mladih storilcev’

Predstavniki katoliške Cerkve v Braziliji nasprotujejo predlogu zakona, ki bi starost za polno kazensko odgovornost premaknil z zdajšnjih 18 na 16 let. Brazilske ječe niso primerne za presocializacijo mladih storilcev, so v odprtem pismu zapisali v škofiji Criciuma v zvezni državi Santa Catarina, pismo pa je na svoji spletni strani objavila Brazilska škofovska konferenca.

Predstavnik duhovne oskrbe otrok v škofiji Criciuma je zapisal, kako se v škofiji zavedajo, da brazilski kazenski sistem ne izpolnjuje svoje socialne funkcije nadzora, ampak se je, prav nasprotno, izkazal za pravo šolo kaznivih dejanj. Zato lahko trenutno veljavno otroško in mladostniško kazensko pravo vzgojno doseže dosti več kot strožji kazenski ukrepi. V začetku junija v škofiji Criciuma pozivajo k javnim demonstracijam proti spremembi zakona.

V brazilskem kongresu pa te dni razpravljajo o znižanju starosti za polno kazensko odgovornost na 16 dopolnjenih let. Zagovorniki spremembe zakona se sklicujejo na starostno mejo volilnih upravičencev, ki so jo že pred časom prav tako spustili na 16 let.

Predlog novega zakona predvideva, da bi lažja kazniva dejanja še vedno obravnavali po otroškem in mladostniškem kazenskem pravu, težje prestopke, kot je denimo umor, pa bi obravnavali po kazenski zakonodaji, ki velja za odrasle prestopnike. Mladoletni obsojenci bi svojo kazen prestajali v posebnih oddelkih zaporov brez polnoletnih sojetnikov.

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh