Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bratovščina sv. Pija razmišlja o izključitvi škofa Williamsona

Objava: 24. 10. 2012 / 06:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bratovščina sv. Pija razmišlja o izključitvi škofa Williamsona

Glavni pomočnik bratovščine je v pogovoru za nemško revijo ‘Kirchliche Umschau’ povedal, da bo ‘ločitev neizogibna’, če bo Williamson nadaljeval s svojim ‘vojnim pohodom na svetovnem spletu’.

Lefebvrovski škof, ki je zanikal obstoj holokavsta, Richard Williamson, se je znašel tik pred izključitvijo iz bratovščine sv. Pija. Britanec je že prejel ‘kanonsko opozorilo’, je v pogovoru za mesečnik ‘Kirchliche Umschau’ pojasnil glavni pomočnik bratovščine, p. Niklaus Pfluger. Če bo Williamson nadaljeval s svojim ‘vojnim pohodom na svetovnem spletu’ proti bratovščini in njenim predstojnikom, bo ‘ločitev neizogibna’. Škof se je s svojimi ‘nepremišljenimi izjavami potisnil na stran’. Žalostno je tudi, da Williamson že več let ne priznava avtoritete glavnega predstojnika bratovščine, Bernarda Fellaya.

Williamson je bil pred posvetom generalnega kapitlja bratovščine sv. Pija julija letos začasno izključen. Veljal je za ostrega nasprotnika približevanja Vatikanu. Več kot dve leti že poteka izmenjava mnenj med Rimom in bratovščino, da bi skupaj presegli teološke sporne točke. Letošnjo pomlad pa so se pogovori znašli v slepi ulici. Vzrok za to je predvsem priznanje drugega vatikanskega cerkvenega zbora (1962-1965) in njegovih sklepov o verski svobodi in bogoslužna prenova.

Williamson je leta 2008 v nekem pogovoru za švedsko televizijsko hišo, posnetem v Nemčiji, število judov, ki naj bi jih pobili nacisti, ocenil na največ tristo tisoč, zanikal pa je obstoj plinskih celic. Zaradi njegovih izjav so ga v Nemčiji z obtožbo hujskanja postavili pred sodišče, Williamson pa je na kazensko obtožbo vložil ugovor. Prihodnje leto naj bi tako ponovno prišlo do sodne obravnave.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh