Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bratje Olip obhajali več kot 130 let duhovniške službe

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 27. 06. 2024 / 00:30
Oznake: Duhovnik, Maša, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.06.2024 / 13:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bratje Olip obhajali več kot 130 let duhovniške službe
Bratje Peter, Ivan in Stanko Olip. FOTO: Stefan Reichman

Bratje Olip obhajali več kot 130 let duhovniške službe

Redki so primeri, da iz ene družine izhajajo trije duhovniki. Pred kratkim so v Selah na avstrijskem Koroškem bratje Olip skupaj obhajili kar 132 let duhovniške službe.

Ivan Olip se letos veseli zlate maše, Stanko Olip obhaja 42 let duhovniške službe, Peter Olip pa je zvestobo Bogu obljubil pred 40 leti. Užnikovi fantje Ivan, Stanko in Peter izhajajo iz družine z devetimi brati in sestrami. Starši so z otroki vsak večer molili rožni venec, da bi ti našli pravi poklic, dekleta dobre može, fantje pa dobre žene ter da bi eden od sinov postal duhovnik. Prošnja je bila torej več kot uslišana.

FOTO: Stefan Reichman

Vsi trije duhovniki so močno povezani z rodnimi Selami, zato so se odločili, da bo skupno praznovanje jubilejev v Selah. Ivan Olip je sicer dekan dekanije Pliberk ter župnik v Pliberku in Vogrčah, Stanko Olip je dekan dekanije Beljak-dežela in župnik v Štebnah pri Maloščah in v Ločah, Peter Olip pa je župnik v Št. Lenartu pri Sedmih studencih in na Brnci, je poročala Mateja Rihter v Nedelji, cerkvenem listu krške škofije. Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof dr. Andrej Saje, ki je bil sedem let duhovnik v Selah in na Bajdišah.

Pridigar na jubileju treh bratov je bil Jože Kopeinig, ki je pridigal tudi na novi maši Ivana Olipa in ob njegovi srebrni maši: »Ker ste ostali zvesti svoji prvotni ljubezni do Kristusa, smo se danes spet zbrali, da se zahvalimo Bogu za vašo zvestobo kot pričevalci Božje ljubezni in Njegovega usmiljenja,« je poudaril Kopeinig ter se ob tem naslonil na besede duhovnika in pesnika Simona Gregorčiča: 'Med tujce ne, ti greš med brate in sestre. Da zadnje trudiš dan se vsak, da vzore uresničiš zlate kot duhovnik in narodnjak.'

Druženje faranov in gostov ob praznovanju jubilejev. FOTO: Stefan Reichman

Kopeinig je vsakemu od jubilantov namenil osebno pozornost. Ivana je označil kot »dušnega pastirja z vsem srcem in bitjem« ter dodal, da se je njegove nove maše veselil bolj kot svoje lastne: »Občudujem tvojo vnemo in zagnanost v dušnem pastirstvu.« Za Stanka je dejal, da je »zgled tihe pozornosti, ki jo izkazuješ mnogim. Malo govoriš, a veliko poveš. Ti si zelo obziren sopotnik mnogih, ne z vzvišenimi nauki, temveč z nevsiljivim zgledom.« O Petru pa, da je »s svojim vedrim in veselim značajem povsod dobrodošel«.

Slovesnost, pri kateri so sodelovali številni duhovniki, diakon, bralke in bralci, pevke in pevci, akolit Martin Kelih, so dodatno obogatili cerkveni pevci.

Nalaganje
Nazaj na vrh