Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Br. Miran Špelič o Magnificatu: Cilj molitve ni nabiranje všečkov

Za vas piše:
Katarina Ropret
Objava: 06. 06. 2024 / 05:30
Oznake: Molitev, Magnificat
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.06.2024 / 14:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Br. Miran Špelič o Magnificatu: Cilj molitve ni nabiranje všečkov
Urednik Magnificata br. Miran Špelič. FOTO: Tatjana Splichal

Br. Miran Špelič o Magnificatu: Cilj molitve ni nabiranje všečkov

Pred sobotnim praznovanjem 10-letnice molitvene revije Magnificat, nekakšnega brevirja za laike, ki izhaja v devetih državah, smo se pogovarjali z njenim urednikom br. Miranom Špeličem, profesorjem na ljubljanski Teološki fakulteti.

V Magnificatu bralce nagovarjate s celo vrst molitvenih načinov: branje hvalnic in večernic, premišljevanje božje besede, besedil cerkvenih očetov in svetnikov, litanije, petje, … Kakšna je uredniška filozofija v ozadju? Občutek dajete, kot da poskušate v molitev zajeti različne tipe molivcev in celega človeka: njegovega duha, razum, čustva, telo.

Dobro ste razbrali našo uredniško "filozofijo". Želimo vstopiti na vsa področja življenja in pokazati, kje vse se je mogoče obrniti na Boga in svetnike s svojo molitvijo. Molitev tako ni samo nekaj, kar se da odriniti v kapelico ali molitveni kotiček, ampak nekaj, kar vedno bolj prežema vse življenje, ko jutranja molitev odmeva ves dan in ko večerna molitev povzame cel snop misli, ki so nas obhajale čez dan.

Revijo že nekaj let lahko beremo tudi prek aplikacije na telefonu. Kakšno je vaše mnenje o tovrstnih molitvenih aplikacijah?

Arheologi so našli kar nekaj črepinj z napisanimi molitvicami. Že v antiki so torej znali uporabiti vse, kar je bilo pri roki, da so s tem podkrepili molitev, zato je še kako potrebno, da molitev osvoji tudi digitalno prostorje. Vesel sem, da se je tja zrinil tudi Magnificat in upam, da bo njegov prodor vedno opaznejši in uporabnikom prijaznejši. Ima pa telefon tukaj isto nalogo kot nekoč črepinja ali kasneje kakšen listič ali podobica: spomni nas na molitev in nam jo predloži, potem pa moramo mi sami vstopiti v pogovor z Bogom. Tega namesto nas ne more narediti ne črepinja ne umetna inteligenca.

Bi se radi naročili na revijo Magnificat? Več informacij je na voljo tukaj

Vi uporabljate kakšno aplikacijo za molitev?

Seveda. Verjetno nas že večina duhovnikov moli brevir s pomočjo hozana.si na bralnikih, tablicah ali telefonih; tudi aplikacijo z latinskim brevirjem sem si naložil na telefon; pogosto tudi poslušam peti rožni venec v več jezikih.

Ena od prednosti molitve s telefonom so opomniki, ki nas tako kot za sestanke spomnijo, ko je čas za molitev. Saj se nam sicer vse prerado zgodi, da hiter življenjski tempo molitev »povozi«. Zakaj je pomembno, da molimo redno, vsak dan?

K temu nas spodbuja že Sveto pismo samo, ki v psalmih kar nekajkrat kliče k redni molitvi. Človek pač potrebuje neki red pri vseh svojih opravilih. Obstaja namreč nevarnost, lahko bi rekli skušnjava, da se po odlaganju in prelaganju molitev preprosto opusti. Zato so že nekoč nastavljali razne opomnike, kot so svete podobe, križi ob cestah, zvonjenje trikrat na dan … in brenčanje mobilnika sodi v isto kategorijo. Seveda pa je treba nastaviti opomnik s pripravljenostjo, da se bomo pustili opomniti in da ga ne bomo samo izklopili.

Na željo papeža Frančiška smo letos v letu molitve, kot priprava na jubilejno leto 2025. Zakaj je kljub lepoti molitve, kljub temu, da vemo, da je dobro moliti, vseeno velikokrat tako težko? Ali so tudi v molitvah prisotne skušnjave, delovanje hudega duha?

Vse, kar je dobrega in lepega, je nekako ogroženo, a je obenem tudi podprto. Bolj kot na negativno plat ogroženosti se je treba ozirati na pozitivno stran podpore. Kadar smo združeni in povezani, smo uspešnejši, zato se moramo tudi pri molitvi medsebojno podpirati.

Prebrali ste del intervjuja, ki je bil objavljen v tedniku Družina (23/2024).

Cilj naše molitve ni nabiranje točk, kljukic, všečkov, ampak graditev občestva z Bogom in ljudmi. In ker je komunikacija bistvena za naš obstoj, je prav, da vanjo vlagamo tudi potreben napor in tudi odpovedi. Šele ko se znam odpovedati sebi in sebičnosti, lahko spregovorim z drugim in ga razumem. In Bog je tukaj res naš glavni sogovornik. Kadar smo z njim, smo na varnem.


Nalaganje
Nazaj na vrh