Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Božji trgovec, dobri oče Friderik«

Za vas piše:
Roman Starc
Objava: 31. 07. 2024 / 10:32
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.07.2024 / 11:57
»Božji trgovec, dobri oče Friderik«
Friderik Janssoone. FOTO: Splet

»Božji trgovec, dobri oče Friderik«

Blaženi Friderik Janssoone, duhovnik, redovnik »Poslali ste nam svetnika; svetnika in redovnika izjemne moči. Ljudje se dobesedno borijo zanj. Bolniki ga iščejo in mu povsod sledijo. On je Božji človek. Bolj ko tega človeka vidiš od blizu, bolj ga častiš in občuduješ. Če vidite njegove predstojnike, jim lahko zagotovite, da živi kot svetnik. S tem izjemnim človekom morate živeti, da vidite, kakšne kreposti, inteligenco, srčnost in plemenitost ima.« /Luc Désilets/

Rojstvo: 19. novembra 1838 v mestu Ghyvelde v francoskem departmaju Nord na skrajnem severozahodu Francije.

Smrt: 4. avgusta 1916 v Montrealu v provinci Quebec v Kanadi.

Družina: Bil je osmi in najmlajši izmed preživelih otrok Petra Antona in Marije Isabele, roj. Bollengier. Družina je bila flamskega rodu, oče je bil uspešen kmet, mati pa izobražena in uglajena ženska. Otrokom sta privzgojila globoko vero in krščansko ljubezen.

Semenišče: Osnovno šolo je obiskoval v domači vasi, že kmalu pa je v sebi začutil duhovni poklic in se vpisal v šolo v Hazebroucku, nato pa na katoliški kolegij v Dunkerque. Bil je vesten, vzoren in nadarjen učenec.

Trgovec: Leta 1855 se je njegova družina znašla v težkih razmerah, zato je moral študij prekiniti, da bi pomagal preživljati domače.

Frančiškan:

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh