Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Božični Vatikan spet »slovensko« ozaljšan

Za vas piše:
K. H.
Objava: 24. 12. 2016 / 15:12
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Božični Vatikan spet »slovensko« ozaljšan

Božični Vatikan spet »slovensko« ozaljšan

Sabina in Peter že desetič s cvetličnimi dekoracijami praznično okrasila vatikansko baziliko in balkon za papežev »urbi et orbi«.

Nocoj ob 21.30 bo papež Frančišek ob somaševanju kardinalov daroval polnočnico v vatikanski baziliki, ki sta jo z 80 metri cvetlične dekoracije okrasila Slovenca Sabina Šegula in Peter Ribič. Cvetličarja iz Biotehniškega centra Naklo sta že četrtič sodelovala pri božični krasitvi bazilike Svetega Petra v Vatikanu, skupaj s krasitvami za veliko noč, pa je to njuno deseto sodelovanje. Letos je Sabini in Petru pripadla posebna "čast" - okrasila sta tudi balkon, s katerega bo papež Frančišek jutri opoldne podelil blagoslov "mestu in svetu".




Z italijansko floristko Danielo Canu in še petimi vrtnarji sta v vatikanskih vrtovih pet dni pripravljala osnove za dekoracijo ambona, za Berninijeve stebre, za ograjo pred kripto in dekoracijo glavnega oltarja. Dekoracije so dokončali danes v sami baziliki, saj so dendrobium orhideje zaradi krhkosti dodali na licu mesta.

Podlage so delali dva dni, saj so 80 dolžinskih metrov gob morali zakriti z majhnimi vejicami srebrne nordijske jelke. »Vsako vejico je bilo potrebno na spodnjem delu osmukati in ko smo jo zabodli v OASIS gobo za sveže cvetje, smo jo odrezali poševno. Tako prikrajšana vejica se ne obrača, saj se pecelj zagozdi. V primeru ravnega reza se vejica obrača in podlaga ni trdna,« je povedala šegula. Poleg pozlačenega evkaliptusa so uporabili še rdeče flamingovce, zlati šlajer, hiperikum, pozlačeni storži, vejice božjega drevca s plodovi in pisanolistno božje drevce. Belo barvo so dodali v obliki cimbidium orhidej.





Orhideje, božja drevesca, flamingovci, evkaliptus ...

Za 80 metrov cvetlične dekoracije so porabili:

- 20 stebel belih cimbidium orhidej, vsaka ima v povprečju 15 cvetov, torej 300 cvetov so dali v epruvete.

- 10 šopov pisanolistnega božjega drevca

- 200 vejic božjega drevca z rdečimi plodovi višine 80cm

- 250 vejic božjega drevca z rdečimi plodovi višine 40cm

- 50 rdečih flamingovcev

- 20 šopov zlatega evkaliptusa

-100 zlatih storžev

- 800 kosov dendrobium orhidej

Groba ocena glede porabljene jelke je cca 20 dreves višine do 10 m, saj so veje bile kratke in košate. V specializiranih drevesnicah gojijo srebrno nordijsko jelko kot kulturo na večjih površinah in je namenjena za rezano zelenje, ki ga cvetličarji lahko naročijo po šopih.


Kaj je simbolni pomen orhideje? In kaj simbolizira zelena barva?

Materiali in barve, ki jih uporabljajo pri izdelovanju dekoracije imajo simbolne pomene, ki jih Sabina Šegula razloži takole:

Srebrna jelka, klek, pacipresa – zimzeleno zelenje – simbol nesmrtnosti, večnega življenja.

Evkaliptus je simbol bogastva in varnosti, zaščite.

Borovi storži - bor simbolizira nesmrtnost in božansko svetlobo, ki si jo razlagamo s trajnostjo iglic. V zahodnih mitologijah je simbol izpričane resnice. Poleg tega simbolizira neomajno moč, ki jo predstavljajo mogočne rimske pinije (bor). Je tudi simbol odločnosti in pričakovanja. Borov storž je bil pri starih Grkih amulet za nesmrtnost.

Božje drevce – bodika, ileks – simbol moči, sreče, veselja in novega upanja za vnovično vrnitev sonca, ki se bo zgodil po zimskem solsticiju odganjalo pa tudi zle duhove

Orhideje simbolizirajo ljubezen, lepoto in bogastvo.

Flamingovec – simbolizira gostoljubnost.

Zlata barva simbolizira blagostanje, bogastvo, status, vpliv, moč in prestiž. Zlata barva stimulira samozavest, občutek dostojanstva, moči, volje vpliv in jasno vizijo. Simbolizira tudi sonce in svetlobo torej predstavlja vedrino in optimizem.

Zelena barva simbolizira svežino, vztrajnost, sprostitev, naravo, srečo in uspeh. Barva deluje pomirjajoče in spodbuja lastnosti kot so pripravljenost pomagati, vzdržljivost, tolerantnost in zadovoljstvo. Kot barva, ki vsako leto pomladi »obarva« naravo, zmagoslavno premaga zimo in ponazarja upanje, harmonijo in pomladitev.

Bela barva simbolizira čaščenje, čistost, rojstvo, enostavnost, mirnost, ponižnost, natančnost, nedolžnost.

Rdeča barva simbolizira brezmejno moč in ljubezen. Hkrati nas spominja na kri, ki je glavna telesna tekočina, ki omogoča življenje, zato jo marsikje pojmujejo kot sedež duše.


dr. Sabina Šegula


Peter Ribič


Iz vatikanskih vrtov cvetlične aranžmaje do bazilike prepeljejo z malimi tovornjaki.


Ko so danes popoldne baziliko za nekaj ur zaprli, da so cvetličarji lahko dokončali okrasitev, sta Sabina in Peter spet slišala stavek: "Se vidimo prihodnje leto!" - kar pomeni, kot pravi Sabina, da je to že povabilo, da se za veliko noč spet vidijo. Čestitke!

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh