Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Božič za vse: nasveti p. Anselma Grüna

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 12. 2020 / 08:07
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.12.2020 / 17:55
Ustavi predvajanje Nalaganje

Božič za vse: nasveti p. Anselma Grüna

Nova knjiga priljubljenega redovnika in pevke Maite Kelly o praznovanju božiča v koronakrizi.
Po navodilih za uporabo v obdobju karantene je benediktinski pater Anselm Grün v letošnjem letu napisal še eno uspešnico. Kot poroča avstrijski Kathpress, prvim navodilom sledi nekakšno nadaljevanje za božični čas – tokrat v sodelovanju s pop zvezdo Maite Kelly (članico nekdaj zelo priljubljene irske družinske pevske skupine The Kelly Family, op. prev.) kot soavtorico – ob ravno pravem času, ko se ljudje ne smejo družiti zunaj svojih gospodinjstev in morajo na vseh svojih poteh nositi zaščitno masko. Naslov njune knjige, ki jo izdajata pri založbi Herder, je »Weihnachten für alle« (Božič za vse), oglašujeta pa jo s ključnikom #trotzallemWeihnachten (#kljubvsemuBožič). V knjigi oba pripovedujeta, kako se soočata s trenutnimi razmerami kot menih in mati samohranilka. S svojim razmišljanjem želita avtorja spodbuditi svoje bralce – kristjane in nekristjane, družine in samske, mlade in stare.

Običajno je življenje urejeno tako, da nam ostaja malo prostora za presenečenja, piše p. Grün. Epidemija pa je privedla do tega, da se je vse to, kar je nekoč oblikovalo strukturo vsakdana, marsikje izgubilo. »Ljudi, ki smo jih nekdaj srečevali, ne moremo več srečati. Krajev, ki so nam vlivali moč in veselje, ne moremo več obiskovati.« Na kratko: obredov, ki so nam zagotavljali nekakšno »varnost«, ni več. Zato je treba poiskati oz. ustvariti nove, kajti to so nujno potrebne »opore za dušo«.

Zaželjena je ustvarjalnost

Zelo zaželjena je ustvarjalnost, da znova najdemo svoj življenjski ritem, recimo za intenzivnejše družinsko življenje. Kot že v svoji prvi knjigi o karanteni p. Grün tudi tokrat svetuje, naj ne odrivamo svojih čustev, temveč naj jih spustimo na plano. To še posebej velja v božičnem času, »prazniku čustev«. S tem je povezano tveganje, da se bomo morali soočiti sami s seboj, to pa bomo najbolje opravili v tišini. Toda tudi v času krize, ki na sveti večer in praznične dni ne bo minila, se ljudje lahko veselijo, smejijo in uživajo:

»To celo moramo storiti! Naj vas ne bo sram, da vas v teh dneh obdajajo tudi trenutki sreče – uživajte jo!« Kot mati treh hčera je Maite Kelly v obdobju koronakrize precej obremenjena. Tudi njena dekleta se trenutno šolajo na daljavo. Njihovi konjički, kot so jahanje, balet ali umetnostno drsanje, v tem času niso na voljo, Kellyjeva pa v obdobju epidemije nima pevskih nastopov. Njihova družinska rutina se je sesula in »nihče ni vedel, kdaj in kako se bo znova vrnila«. Ob misli na božične praznike si Kellyjeva prizadeva, da bi se domislila novih obredov, medtem ko bi, kolikor je le mogoče, ohranila tudi stare tradicionalne navade.

Božični sprehod, polnočna sveta maša, kosilo v restavraciji dan po božiču: vse to v letošnjem letu v običajni obliki ne bo mogoče. Kljub temu obstajajo alternative. Kellyjeva predlaga, naj družine tudi v ožjem krogu pripravijo tradicionalno božično kosilo ali večerjo, nato pa naj se dogovorijo s sorodniki, da bodo obed jedli ob istem času, čeprav vsak na svojem domu. Da bi drug drugemu pokazali, kako smo med seboj povezani, umetnica predlaga, naj si sorodniki tu in tam pošljejo kakšno fotografijo prek telefona ali računalnika, lahko pa praznični obed priredijo tudi kot video konferenco.

Naj bo preprosto!

Pevka je v pogovoru za medije zaupala, da so si z družino že vnaprej izbrali duhovnika, čigar prenos božičnega bogoslužja so spremljali na sveti večer. »Polnočnice smo se tako sicer udeležili le virtualno, prek zaslona, vendar nismo bili sami in tudi bogoslužja ni obhajal nam povsem tuj duhovnik.« Eno izmed najpomembnejših vodil za uspešno praznovanje božičnih praznikov je za Kellyjevo geslo »Keep it simple« (Naj bo preprosto). Z okrasjem in darili ni dobro pretiravati.

»Božična ponudba preprostosti je v tej koronakrizi tako temeljna kot še redko kdaj,« razmišlja umetnica. Kajti preprostost je navsezadnje ključ do zadovoljstva, »ki je pogosto zelo preprosto in temeljno« - kot hlevček, v katerem se je rodil Jezus.

FOTO: YouTube/zajem zaslona

Kupi v trgovini

Novo
Romarske poti
Priročniki in vodniki
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh