Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bosta oba nadomestna poslanca iz Idrije?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 12. 07. 2024 / 09:49
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.07.2024 / 09:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bosta oba nadomestna poslanca iz Idrije?
Idrija zaenkrat v Državnem zboru nima poslanca. Bo imela od prihodnjega tedna dva? FOTO: Tatjana Splichal

Bosta oba nadomestna poslanca iz Idrije?

Z novim sklicem Evropskega parlamenta sta si sedež v njem zagotovila tudi dva dosedanja poslanca v Državnem zboru, in sicer mag. Matej Tonin (NSi) in mag. Branko Grims (SDS). Kdo ju bo nadomestil, bo uradno znano prihodnji teden.

Ko je Državni zbor v začetku tedna potrdil izvolitev devetih slovenskih poslancev v Evropski parlament, sta mandata v Državnem zboru Toninu in Grimsu prenehala, saj funkciji nista združljivi. Njuna naslednika morata biti znana v osmih dneh, kakor pojasnjuje na Državni volilni komisiji.

Naslednja iz NSi in SDS po volilni uspešnosti

Formalno bi ju morala naslediti kandidata, ki sta na parlamentarnih volitvah predlanskega aprila na listah opozicijskih strank NSi in SDS prejela naslednje najvišje število volilnih glasov v njuni volilni enoti – v obeh primerih gre za volilno enoto 1 s sedežem v Kranju.

Franci Medic in Andrej Poglajen

Če bosta potrdila, da želita sesti v parlamentarne klopi, bosta nadomestna poslanca postala Franc (Francisco Estanislao) Medic, ki je kot kandidat NSi prejel 8,67 % glasov, in Andrej Poglajen, ki so mu volivci naklonili 23,21 % glasov. Zanimivo pa je, da sta oba kandidirala v istem volilnem okraju – Idriji.

Hkrati tudi državni svetnik

Medtem ko naj v NSi ne bi bilo dvomov, da bo Medic prevzel poslanski mandat, pa imajo v SDS rahel zadržek, saj je Poglajen hkrati tudi državni svetnik, ti dve funkciji pa sta nezdružljivi. Če bi se svetniškemu mandatu odpovedal, bi bilo treba izvesti nove volitve za svetnika lokalnih interesov.

Občinska svetnika bi lahko ostala

Hkrati bi se moral Poglajen, če bi postal poslanec Državnega zbora, odpovedati tudi funkciji idrijskega podžupana, medtem ko bi mu funkcija občinskega svetnika Občine Idrije, enako kot Medicu, ostala, saj je združljiva s poslanskim mandatom. Idrija sicer poslanca v tem mandatu (zaenkrat) nima.

Kdo je Franci Medic?

Franci Medic je v Idriji dobro poznan kot vsestranski gospodarstvenik, športni in kulturni delavec, v predvolilni kampanji so ga v stranki predstavili kot »zavednega Slovenca, domoljuba in krščanskega demokrata«, ki se je v Slovenijo z družino iz Argentine preselil leta 2000.

Strojni inženir

Dve desetletji je bil kot strojni inženir zaposlen v idrijski Hidrii, nato je z njo (in drugimi podjetji) še naprej sodeloval kot samostojni podjetnik in poslovni svetovalec. V Idriji se je preizkusil tudi kot predsednik sveta Zavoda za turizem Idrija in član nadzornega odbora Nogometnega društva Idrija.

Kandidirala je tudi že njegova hči

66-letni Franci Medic je sicer univerzitetni diplomirani inženir strojništva, analitik stroškov in produktivnosti. Še zanimivost: na parlamentarnih volitvah leta 2018 je v Idriji na listi NSi kandidirala njegova hči Barbara Medic in takrat prepričala 9,28 % volivk in volivcev.

Kdo je Andrej Poglajen?

Andrej Poglajen pa je leta 2018, kot 18-letni dijak, kandidiral za idrijskega občinskega svetnika in bil izvoljen kot najmlajši kandidat v zgodovini samostojne Slovenije. Prav tako je leta 2022 postal najmlajši izvoljeni predstavnik drugega doma slovenskega parlamenta, Državnega sveta.

Najmlajši v zgodovini

Po vpisanem študiju prava na Evropski pravni fakulteti (ki ga zaključuje) je bil 24-letni Poglajen zaposlen na zunanjem ministrstvu na sektorju za humanitarno pomoč in razvojno sodelovanje. Pozneje je v Evropskem parlamentu večkrat predstavljal podmladek Evropske ljudske stranke (EPP).

Idrijski podžupan

Maja lani ga je župan Tomaž Vencelj imenoval na položaj neprofesionalnega podžupana občine Idrija. Zadolžen je za izvajanje nalog na področju mladinske tematike, delovanja krajevnih skupnosti v okviru sosveta predsednikov krajevnih skupnosti in povezovanja v okviru statistične regije.

Rezervna opcija: Bogomir Vnučec

Ne Medic ne Poglajen še nimata izkušenj iz Državnega zbora. V primeru, da se bo Poglajen mandatu odpovedal, bo imel možnost ponovno sesti v poslanske klopi Bogomir Vnučec, ki je bil že leta 2000 za poslanca izvoljen na listi Stranke mladih Slovenije (SMS), pozneje je prestopil v SDS.

Kandidat za radovljiškega župana

Podobno kot zdaj Poglajen je bil 58-letni Vnučec vrsto let državni svetnik, bil je tudi predsednik Konjeniške zveze Slovenije. Leta 2010 je kandidiral za župana Radovljice, a izpadel že v prvem krogu: prejel je 19,50 % glasov in zasedel tretje mesto med šestimi kandidati.

Radovljica I trenutno brez poslanca

Na državnozborskih volitvah leta 2022 je na listi SDS v volilnem okraju Radovljica I prepričal 2196 volivk in volivcev in prejel 21,72 % glasov. Volilni okraj Radovljica I trenutno poslanca nima, ima pa ga volilni okraj Radovljica II, in sicer Almo Intihar (Svoboda).

Bešič Loredan že zavrnil mandat

V tem mandatu je en možni poslanec, nekdanji minister za zdravje Danijel Bešič Loredan (Svoboda), že zavrnil nadomestni poslanski mandat, potem ko je dotedanja poslanka Mateja Čalušić postala ministrica za kmetijstvo. Nadomestni poslanec je tako postal še en nekdanji minister Uroš Brežan.

Nalaganje
Nazaj na vrh