Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Boljših si vlada ni mogla izbrati

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 25. 09. 2024 / 07:49
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.09.2024 / 23:09
Boljših si vlada ni mogla izbrati
Razstavo o bratih Jager je pripravila Nataša Oblak Japelj. FOTO: Andrej Praznik

Boljših si vlada ni mogla izbrati

Nekaterim ljudem je bilo v življenju mehko postlano, vendar od sebe niso dali veliko. Drugi so rasli v skromnih razmerah in premagovali težave, pa so se z dejanji in dosežki zapisali v zgodovino. Med slednje spadata tudi brata Jager – duhovnik in čebelar Franc ter arhitekt Ivan. Leksikoni prvega ne omenjajo, drugemu pa namenjajo kar precej prostora, vendar si oba zaslužita častno mesto v našem narodnem spominu.

Dne 2. aprila 1869 se je v železniški čuvajnici nad Bistro pri Vrhniki Andreju Jagru in njegovi ženi Katarini rodil prvi od dvanajstih otrok. Dala sta mu ime Franc, njegovemu bratu, ki je na svet prišel dve leti pozneje, pa Ivan.

Franc postane Francis

Družina se je kmalu preselila v Ivanje selo, zato je Franc obiskoval ljudsko šolo na Uncu. Šolanje je nadaljeval na gimnaziji v Ljubljani, kjer je njegova življenjska pot zavila v nepričakovano smer. Zaradi upora proti nemškemu profesorju, v katerega so zmetali črnilnike, so ga malo pred maturo skupaj z več sošolci izključili iz šole. Ker mu je to onemogočilo nadaljnje šolanje v Avstriji, je z duhovnikom Janezom Metodom Solncem, ki je bil takrat na obisku v domovini, odpotoval v ZDA (Solnce je bil tam že od leta 1880).

V tistem času so se ameriška mesta hitro razvijala. Saint Paul, glavno mesto ameriške zvezne države Minnesota, je imel leta 1880 dobrih 40.000 prebivalcev, šest let pozneje pa že 120.000....

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh