Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bolgarska pravoslavna Cerkev ima novega poglavarja

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 26. 02. 2013 / 09:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bolgarska pravoslavna Cerkev ima novega poglavarja

Deželni koncil v Sofiji je za novega patriarha izvolil dosedanjega metropolita iz Rusa, Neofita.

Dosedanji metropolit iz Rusa, sedeminpestdesetletni Neofit, je novi poglavar bolgarske pravoslavne Cerkve. Deželni koncil, ki ga sestavljajo škofje, duhovniki in laiki, ga je minulo nedeljo v bolgarski prestolnici Sofiji izvolil za novega patriarha, kot je poročala nemška katoliška agencija KNA. Na položaju bo nasledil patriarha Maksima, ki je umrl v začetku lanskega novembra. Maksim je bolgarsko Cerkev vodil enainštirideset let.

Neofit je v drugem krogu volitev z devetdesetimi prejetimi glasovi prehitel dvainšestdesetletnega metropolita Gavraila iz Loveča na severu Bolgarije, ki je prejel sedeminštirideset volilnih glasov. Ponovno glasovanje je bilo potrebno, ker v prvem krogu nihče izmed treh kandidatov ni prejel zahtevane dvotretjinske večine. Triinšestdesetletni metropolit Galaktion iz Stare Sagore ob Balkanskem gorovju je z dvaindvajsetimi prejetimi glasovi po prvem krogu izpadel iz volilne tekme. Zaradi bolezni se tokrat koncila ni udeležil.

Novi patriarh Neofit se je rodil 15. oktobra 1945 v Sofiji, teologijo je študiral v bolgarski prestolnici in v Moskvi. Leta 1975 je prejel duhovniško posvečenje. Med leti 1989 in 1992 je v Sofiji sprva vodil Teološko akademijo, kasneje pa Teološko fakulteto pri Univerzi. Zatem je bil tajnik svete sinode, vrhovnega vodilnega organa tamkajšnje Cerkve. Leta 1994 je prejel škofovsko posvečenje, od leta 2004 pa je bil metropolit v mestu Ruse. Peto največje mesto v deželi, ki leži ob Donavi, velja za kulturno središče severne Bolgarije.

Kot edini izmed treh kandidatov za položaj patriarha metropolit Gavrail v obdobju komunistične vladavine ni sodeloval s tamkajšnjo tajno službo. Izsledki preiskave, zaključene leta 2012, so pokazali, da je metropolit Galaktion z obveščevalnimi organi sodeloval od leta 1981, Neofit pa od leta 1983. Tajna služba je sodeč po preiskovalnem poročilu rekrutirala enajst metropolitov, ne pa tudi patriarha Maksima in še treh metropolitov.

Položaj cerkvenega poglavarja naj bi izvoljeni patriarh opravljal do smrti. Med 138 udeleženci koncila je bilo tudi sedem predstavnikov bolgarske pravoslavne škofije v Zahodni in Srednji Evropi s sedežem v Berlinu. Po cerkvenem statutu je za izvolitev patriarha v prvem krogu potrebna dvotretjinska večina. Če je ne doseže nobeden izmed kandidatov, pride do drugega kroga volitev, v katerem se pomerita prva dva kandidata po številu doseženih glasov.

Izmed okoli 7,5 milijona Bolgarov jih okoli 80 % pripada pravoslavni Cerkvi; manj kot odstotek je katoličanov, okoli 10 % pa jih pripada islamu.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh