Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bojana Beović o alarmantnem stanju in solidarnosti

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 09. 11. 2021 / 21:06
Oznake: Koronavirus, Zdravje
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.11.2021 / 21:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bojana Beović o alarmantnem stanju in solidarnosti
Bojana Beović: Gre za alarmantno stanje, ki ga lahko obvladamo z maksimalno solidarnostjo vseh zdravstvenih delavcev in s solidarnostjo ljudi, ki bodo stanje razumeli. FOTO: zajem zaslona

Bojana Beović o alarmantnem stanju in solidarnosti

V koordinaciji zdravniških organizacij po današnji seji ocenjujejo, da je zdravstveni sistem tik pred padcem. Resda se trenutno v zdravstvu dela vse, kar je možno, za zagotovitev ustrezne obravnave, a so zlasti kadrovske kapacitete zelo omejene in na zgornji meji, zato državljane pozivajo, naj storijo vse, da nujne oskrbe v prihodnjem mesecu ali dveh ne bodo potrebovali.

Predsednik Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Igor Dovnik je, po poročanju STA, izpostavil, da bolnikom nekaterih prej razpoložljivih stvari trenutno ne morejo več nuditi. V prihodnjem tednu pričakujejo razmere, v katerih bodo zdravniki na kritičnih točkah v sistemu hkrati obravnavali dva bolnika, ki bosta nujno potrebovala ventilator, a ne bodo imeli kadra, ki zna tovrstnim pacientom pomagati, ali ustrezne postelje, je opozoril Dovnik.

Najtežje stvari, ki se zdravnikom lahko zgodijo

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović ne more izključiti možnosti, da bi morali izbirati, kdo bo potreboval intenzivno pomoč: »To je za zdravnika neznansko breme. Če se znajde v takem položaju, ga bo to spremljalo vse življenje. To so najtežje stvari, ki se zdravnikom lahko zgodijo.« Opozorila je na hudo kadrovsko stisko v zdravstvenem sistemu; ta hip je mobiliziran ves kader za to, da ga zagotovijo tam, kjer je to najbolj nujno, zlasti na oddelkih za intenzivno zdravljenje.

Izogibajmo se tveganim stikom in ne tvegajmo, da bi dobili katero koli okužbo, ne le koronavirusne. (Igor Dovnik)

Da cena ne bo previsoka

»Gre za alarmantno stanje, ki ga lahko obvladamo z maksimalno solidarnostjo vseh zdravstvenih delavcev in s solidarnostjo ljudi, ki bodo stanje razumeli in pripomogli, da bodo razmere vsaj za silo obvladljive,« je opozorila Beovićeva in po navedbah STA dodala: »Delovno breme je večje kot lani v času zaprtja države. Če želimo živeti normalno, obdržati odprte šole in gospodarstvo, se moramo zavedati, da ima to svojo ceno. Vse dejavnosti moramo izvajati tako, da ta cena ne bo previsoka.«

Izogibanje tveganim stikom in tveganjem

V koordinaciji zdravniških organizacij zato poudarjajo, da so razmere take, da mora slehernik storiti prav vse, kar lahko, da nujne oskrbe v prihodnjem mesecu ali dveh ne bo potreboval. »Da torej skrbi za svojo kronično bolezen, da se ne bo poslabšala; da iz svojih ravnanj odstrani vse, kar bi bilo tvegano in bi pripeljalo do poškodbe – razne športe, divjo vožnjo … Izogibajmo se tveganim stikom in ne tvegajmo, da bi dobili katero koli okužbo, ne le koronavirusne,« izpostavlja Dovnik.

Priporočeno tudi cepljenje proti gripi

Vse še necepljene je pozval, naj to storijo, hkrati je priporočil tudi cepljenje proti gripi: »Ne verjamem, da bi lahko imeli dve leti zapored tako srečo, da bi se nas gripa izognila.« V koordinaciji so se še odločili, da se ne bodo udeležili sredine seje odbora državnega zbora za zdravstvo, na kateri bodo obravnavali problematiko čakalnih dob, je še poročala STA. »Čas je tak, da zahteva vse sile za reševanje izrednih razmer,« je poudaril Dovnik.

Nalaganje
Nazaj na vrh