Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bogu posvečeni devici

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 29. 07. 2019 / 12:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2019 / 13:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bogu posvečeni devici

Nadškof Alozij Cvikl med mašo v župniji Sv. Venčesl pri Slovenski Bistrici sprejel v red devic dve kandidatki, Ano in Barbaro.

Na praznik staršev Device Marije, Joahima in Ane, v petek, 26. julija, je msgr. Alozij Cvikl med mašo v župniji Sv. Venčesl pri Slovenski Bistrici sprejel v red devic dve kandidatki, Ano in Barbaro, ki sta po obredu posvetitve devic postali Bogu posvečeni devici.

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl je v pridigi spomnil na zgodbo Joahima in Ane, ki jima je Bog dal hčer Marijo, za katero sta v molitvi prosila. Zdaj starši zanemarjajo duhovno dimenzijo svojih otrok in si želijo, da bi bili uspešni, saj menijo, da s tem, ko človek Boga postavi na prvo mesto izgubi svojo svobodo in možnost za užitke, ki mu jih svet ponuja.

»Postaviti Boga na prvo mesto pomeni, da v sebi iščem, kakšen je načrt Boga, ki ga je vame položil. Vzgoja Joahima in Ane v družini je bila takšna, da je Marija, ko ji je angel oznanil Božji načrt bila sposobna izreči Bogu 'Zgodi se!', ne moja, ampak tvoja volja. Postaviti Boga na prvo mesto pomeni, da se znam in zmorem dvigniti nad stvari in nad tok vsakdanjega življenja in znam presojati, kaj je zame in moje življenje pomembno in kaj ni, znam se odločati čemu dajati prednost. Z drugo besedo, da znam razločevati.«
Tudi poklic devic je »sad dialoga med Bogom in človekom«, je dodal nadškof. Osnova za to je polno zaupanje v Gospoda, ki raste in se krepi skozi molitev, poslušanje in premišljevanje Božje besede ter potovanje skozi liturgični čas.

Nadškof je omenil tri stvari, značilne za življenje devic: intimnost z Gospodom, rast v podobnosti z Njim in izpolnjevanje njegove volje. Device po njegovih besedah moč črpajo iz vsakodnevnega praznovanja evharistije, pomembno mesto v življenju devic pa ima tudi zakrament sv. sprave, dodal pa je tudi vsakodnevno zvestobo molitvenemu bogoslužju.

Za Bogu posvečeni devici, Ano in Barbaro, je prosil, da bi »znali svoje življenje, svoje delo, radosti in bolečine, izročati Bogu in da bi lahko dan za dnem osebno doživljali, kako sta vedno bolj eno z Njim, ki vaju je poklical, naj vama tudi podeli moči, da bosta lahko svojo posvetitev živele, kot device, ki so s prižganimi svetilkami, vedno pozorne na glas Gospoda, ki nas edini lahko ogrne s svojo ljubeznijo, ki nikoli ne mine.«

Vir in foto: Vatikan News

Kupi v trgovini

Novo
Cerkveni dokumenti (Nova serija, 41) - Upanje ne osramoti
Cerkveni dokumenti
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh