Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Bog vedno izpolni obljubo«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 29. 03. 2017 / 09:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Bog vedno izpolni obljubo«

Papeževa današnja kateheza je govorila o upanju proti upanju.

Naslov kateheze papeža Frančiška med današnjo splošno avdienco je bil »Upanje proti vsakemu upanju«. Sveti oče je izhajal iz Pisma Rimljanom apostola Pavla, ki pravi, da »postajamo dediči po veri« in da je »obljuba zagotovljena vsemu potomstvu, ne samo tistemu, ki izvira iz postave, ampak tudi tistemu, ki izvira iz vere Abrahama«.

Odlomek iz Pavlovega pisma Rimljanom je za nas velik dar, je z razlago papež. Navajeni smo namreč, da Abrahama priznavamo kakor očeta vere, tokrat pa nam ga apostol Pavel predstavi kot »očeta v upanju«, da bi tako lahko že pri njem sprejeli oznanilo vstajenja in novega življenja, ki premaga zlo in samo smrt. Abrahamova vera se ni omajala, čeprav je videl, da mu je »telo že zamrlo in da je Sari naročje omrtvelo«. Po papeževih besedah je ravno to izkušnja, ki smo jo poklicani živeti tudi mi. Pri Abrahamu vse postane hvalnica Bogu, ki osvobaja in oživlja, vse postane preroštvo. Abraham si torej zares lahko reče »oče mnogih narodov«, saj sije kakor oznanilo novega človeštva, ki ga je Kristus odkupil greha in smrti in ki je enkrat za vselej vpeljano v objem Božje ljubezni.

Pavel nam tukaj pomaga, da se osredotočimo na tesno vez »med vero in upanjem«. Papež je pri tem izpostavil, da naše upanje ne stoji na človeških utemeljitvah, napovedih in zagotovilih, ampak se pokaže tam, kjer ni več upanja, kakor se je to zgodilo Abrahamu pred njegovo bližnjo smrtjo in nerodovitnostjo njegove žene Sare. Veliko upanje je ukoreninjeno v veri in ravno zato je zmožno iti čez vsako upanje, saj ne temelji na naši, ampak na Božji besedi.

Sveti oče je vse zbrane na Trgu svetega Petra spodbudil, naj odprejo svoja srca, kajti Božja moč bo naredila čudežne stvari in nas vse naučila, kaj je upanje. Edina cena je, da odpremo srce za vero, Bog pa bo naredil vse drugo.

Ob koncu kateheze je papež zbrane na splošni avdienci povabil k upanju v Božjo obljubo. Ko Bog nekaj obljubi, to tudi izpolni, zagotavlja sveti oče. Bog nikoli ne pozabi svoje besede. Naše življenje pa bo dobilo novo luč v zavedanju, da bo On, ki je obudil svojega Sina, obudil tudi nas in bomo postali eno z Njim, skupaj z vsemi našimi brati v veri.

Vir: Radio Vatikan
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Vsa moja resnica je v Njem
Pričevanja
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh