Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bog vas živi, kardinal Franc Rode!

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 23. 09. 2024 / 05:00
Oznake: Iz življenja
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.09.2024 / 14:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bog vas živi, kardinal Franc Rode!
Kardinal Franc Rode je svoj jubilej praznoval 17. septembra na Brezjah. FOTO: Janez Kotar

Bog vas živi, kardinal Franc Rode!

Danes, 23. septembra, je 90 let dopolnil edini slovenski kardinal Franc Rode. Njegova bogata življenjska pot je zaznamovala številne, ki so se z njim srečevali.

Pri Družini smo zbrali nekaj voščil. 

Posebno čestitko je upokojenemu kardinalu Rodetu za 90. rojstni dan poslal papež Frančišek. Poglejte jo TUKAJ!

Gianni Rijavec: Hvala za čudovit poročni obred!

Gianni Rijavec, pevecSpoštovani gospod kardinal dr. Franc Rode,

Psalm 90,12 pravi: »Uči nas šteti naše dni, da pridemo k srčni modrosti!« In Vi premorete veliko srčne modrosti!

Hvala Vam za vse, kar ste dali Sloveniji in slovenstvu in hvala za čudovit poročni obred, ko Ste naju s Patricijo zavezali pred Vsemogočnim v baziliki sv. Petra v Vatikanu.

Naj Vas dobri Bog na Vaši duhovniški poti še naprej blagoslavlja in obdarja z obiljem življenjskih moči. Naj Vam še naprej nakloni trdnega zdravja, poguma in vztrajnosti, da boste še veliko let zvesto in predano izpolnjevali svoje življenjsko poslanstvo.

Bog vas živi!

Gianni Rijavec

O poroki Giannija in Patricije Rijavec preberite TUKAJ.

Franc But: Kardinal Rode je imenitna in topla oseba, pronicljiv in celo zabaven sogovornik

Veleposlanik pri Svetem sedežu mag. Franc But s kardinalom dr. Francem Rodetom. FOTO: osebni arhiv Franca Buta

Kardinala dr. Franca Rodeta sem imel kot ljubljanskega nadškofa in metropolita čast osebno spoznati še v času, ko sem opravljal funkcijo ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Že takrat sem cenil njegovo duhovitost, neposrednost, govorniško spretnost in jasnost. Spomnim se odmevnih pridig ob velikem šmarnu, ki niso nikogar pustile hladne. Včasih je komu težko slišati jasno besedo, a sam sem jo vedno cenil in spoštoval.

V letih moje skoraj 20-let trajajoče diplomatske kariere sem spremljal njegovo odgovorno delo v Vatikanu, kolikor je z distance drugih metropol to mogoče. V zadnjem letu, odkar sem slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu, pa sem imel priložnost večkrat uživati njegovo družbo, ter ga povabiti kot častnega gosta v našo rezidenco.

Nekateri so si zaradi njegove jasnosti, neposrednosti, pa tudi nepoznavanja, morda o njem ustvarili napačno predstavo. Kardinal dr. Rode je v resnici imenitna in topla oseba, pronicljiv in celo zabaven sogovornik, teološko globok, a tudi življenjsko praktičen. Še na mnoga leta, dragi dr. Rode!

Mag. Franc But, veleposlanik Republike Slovenije pri Svetem sedežu, SMVR in UN mednarodnih organizacijah v Rimu


Tone Rode: Kardinal se zaveda pomena kakovostnih katoliških medijev

Tone Rode je direktor Družine in kardinalov nečak. FOTO: Tatjana Splichal

Kardinal Franc Rode se kot intelektualec, kot človek besede in komunikacije, zelo zaveda pomena kakovostnih katoliških medijev za informiranje in izgrajevanje svobodnih, suverenih kristjanov s trdnimi koreninami in s širokim pogledom na svet, v katerem živijo. Zato ga z Družino povezuje mnogo stvari, tudi avtorski prispevki in razmišljanja, izdane knjige in odmevni nastopi. Na Družini ga doživljamo kot pozornega bralca tednika in drugih publikacij, še posebno priloge Slovenski čas. Z veseljem in zanimanjem se tudi kdaj oglasi s svojim mnenjem, predlogi in idejami.

Sam pa doživljam kardinala Rodeta ne samo kot duhovnika, kardinala, intelektualca, temveč kot strica, brata mojega pokojnega očeta Toneta. Zato imam ata še posebno v mislih, ko stricu ob njegovem 90. rojstnem dnevu voščim obilje Božjega blagoslova. Bog vas živi!

Tone Rode

Kratek življenjepis upokojenega kardinala Franca Rodeta lahko preberete TUKAJ.

Nalaganje
Nazaj na vrh