Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bog nam govori tudi danes

Za vas piše:
Uredništvo
Objava: 31. 08. 2024 / 12:31
Oznake: Beseda med nami
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 31.08.2024 / 12:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bog nam govori tudi danes
Kako se lahko naučimo poslušati? FOTO: splet

Bog nam govori tudi danes

Sprehodimo se po katerikoli ulici in bomo videli naslednji prizor. Nekdo stopi s pločnika naravnost pred bližajoči se avtomobil. Voznik močno zatrobi in pohodi zavore. Neverjetno, pešec komajda dvigne pogled. Ne zaveda se, da bi ga skoraj povozil avtomobil, zato nadaljuje pot s pogledom, uprtim v telefon, in slušalkami na ušesih.

Bog se želi pogovarjati z nami, a včasih smo enako gluhi za njegov glas kot pešec za avtomobilsko hupo. Tako smo potopljeni v »hrup« dneva, da ne slišimo Gospoda.

Toda Bog nikoli ne umolkne. Vselej nas je pripravljen učiti, da bi ga slišali in razumeli. Ogledali si bomo, kako se lahko naučimo poslušati Božji glas v življenju in se odzovemo na njegova sporočila z vero in pokornostjo.

Bog nikoli ne umolkne. Vselej nas je pripravljen učiti, da bi ga slišali in razumeli.

Sporočila ljubečega Boga

Naš Gospod je neskončno izviren, z nami se lahko sporazumeva na neštete načine. Presenečeni bi bili, če bi opazili vsa sporočila, ki nam jih Bog pošilja čez dan.

Sporočila o svoji zvestobi nam šepeta po širnosti nočnega neba ali vztrajnemu šumenju morskih valov. Govori nam, medtem ko se vozimo, in nas opominja, naj molimo za prijatelja, ki trpi. Govori nam po modrem nasvetu zaupanja vrednega prijatelja ali duhovnega voditelja. In govori nam po vesti ter nas vodi, da prav ravnamo.

Naš Gospod je neskončno izviren, z nami se lahko sporazumeva na neštete načine.

Ko se bomo učili prisluhniti Božjemu glasu na enem področju, ga bomo bolje prepoznavali tudi v drugih okoliščinah. Ko ga bomo poslušali v Svetem pismu, po Cerkvi ali med molitvijo, bomo odkrili, da nam isti drobni glasek govori na druge, »naravnejše« načine in obratno.

Poslušanje Boga v Svetem pismu

Najočitnejši kraj, da slišimo Boga govoriti, je njegova zapisana beseda, Sveto pismo. Branje Svetega pisma nam lahko nažene strah v kosti. Kje naj začnem? Kako naj vse osmislim? Drži, Sveto pismo ni kakor druge knjige. Vendar je Božja beseda »živa in dejavna« (Heb 4,12). »Vse Pismo je navdihnjeno od Boga in koristno za poučevanje, svarjenje, za poboljševanje in vzgojo v pravičnosti« (2 Tim 3,16). In ker je Sveti Duh navdihnil Sveto pismo, nam lahko med branjem pomaga slišati in razumeti Božji glas.

Bog je v prvi Cerkvi govoril Jezusovim učencem tako, da jim je pomagal umevati odlomke v hebrejskem Svetem pismu, ki so ga njihove družine cenile skozi rodove. Učencema je gorelo srce na poti v Emavs, ko sta spoznala, da je Sveto pismo napovedalo Jezusovo smrt in vstajenje (prim. Lk 24,32). Peter se je na binkošti spomnil, kaj je Bog govoril po preroku Joelu (prim. Jl 3,1–3). Filip je uporabil odlomek iz Knjige preroka Izaija, da bi etiopskemu evnuhu pomagal verovati v Kristusa in sprejeti krst (prim. Iz 53,7–8; Apd 8,32–33).

Ker je Sveti Duh navdihnil Sveto pismo, nam lahko med branjem pomaga slišati in razumeti Božji glas.

Kar zadeva poslušanje Božjega glasu v Svetem pismu, imamo svojo vlogo, Bog pa tudi. Božja naloga je govoriti, naša pa poslušati. Kolikor je mogoče, moramo odstraniti hrup v življenju – telefon, televizijo, delo ali seznam opravkov. To ni majhno dejanje. A ko se znajdemo v tihem prostoru, lahko naredimo najpomembnejši korak – prosimo Svetega Duha, naj nas vodi med branjem.

Sveti Duh je naš vodnik

Če bomo obiskali umetnostni muzej, bomo v eni sami stavbi videli na stotine umetnin. Zlahka si naključno ogledujemo razstavljene predmete, vendar se je veliko bolje zanašati na vodnika, ki pozna celoten muzej. Po koncu ogleda bomo vedeli veliko več o tem, kar smo videli, in poznali bomo tudi umetnike.

To se lahko zgodi, kadar povabimo Svetega Duha, naj bo naš vodnik med branjem Svetega pisma. Odpremo se marsičemu več, kot če bi brali sami.

Vsakokrat ko beremo, Svetega Duha sprašujmo o tem, kar beremo, nato prisluhnimo njegovemu odgovoru.

Vsakokrat ko beremo, Svetega Duha sprašujmo o tem, kar beremo, nato prisluhnimo njegovemu odgovoru. Morda bo trajalo, toda Bog bo spregovoril, mi pa bomo začeli zaznavati njegov glas. Mogoče nas bo preplavil mir ali pa bomo spoznali, kako bi se odlomek lahko navezoval na naše življenje. Morda nas bo spodbudil, da se bomo spomnili Božjih milosti v življenju ali pa bomo dobili novo upanje za prihodnost. Mogoče bomo zaslutili, da nas vodi, naj nekomu podamo roko v pomoč. Ali pa nam bo rekel: »Rad te imam. Nikoli te ne bom zapustil.«

Premišljevanje: Kako nam je Bog spregovoril po Svetem pismu?

Poslušanje Boga med molitvijo

Bog nam govori tudi med molitvijo. Se spomnimo, da se je Jezus umaknil in sam molil pred vsakim pomembnim korakom (prim. Mr 3,13–19; Mt 27,36–44)? Marija je zagotovo molila, ko je premišljevala o pričevanju pastirjev ob Jezusovem rojstvu ali o njegovih besedah, potem ko ga je našla v templju (prim. Lk 2,19.51).

Bog nam govori tudi med molitvijo.

Bog želi, da bi prišli k njemu, kadar nas kaj skrbi, potrebujemo moč ali ne vemo, kaj naj storimo. Sveti Duh nam bo prinesel Božje spoznanje ter nam dal milost in pogum, da bomo hodili po poti, ki nam jo je namenil. Med molitvijo lahko doživimo tudi, da nas Bog spodbuja h kesanju, kadar smo se vdali skušnjavi. Kadar zaslišimo Božji glas, ki nas vzgaja, nas utegne zamikati, da bi zbežali. A ravno takrat moramo ostati z Gospodom, da ga lahko slišimo reči: »Tudi jaz te ne obsojam. Pojdi in odslej ne gréši več!« (Jn 8,11).

Premišljevanje: Kdaj smo slišali, da nam Bog govori med molitvijo?


 Celoten članek je dostopen naročnikom, ki ga lahko preberete v tiskani ali digitalni izdaji revije Beseda med nami (5/2024). 

Kupi v trgovini

Beseda med nami
33,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh