Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Bodite živa znamenja usmiljenja«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 11. 2016 / 08:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Bodite živa znamenja usmiljenja«

»Bodite živa znamenja usmiljenja«

Papež je imenoval 17 novih kardinalov, po konzistoriju v baziliki sv. Petra so skupaj obiskali Benedikta XVI.

Katoliška Cerkev ima 17 novih kardinalov: papež Frančišek je minulo soboto 17 novim cerkvenim dostojanstvenikom z vseh petih celin med slovesnim obredom v baziliki sv. Petra izročil znamenji njihovega dostojanstva: rdeči kardinalski biret in kardinalski prstan ter jim dodelil naslovne cerkve ali diakonije. Novoimenovani kardinali so papežu in Cerkvi pred celotnim kardinalskim zborom prisegli zvestobo in pokorščino.



V nagovoru je Frančišek kardinale opozoril, naj se izogibajo prehitrim sodbam bližnjih. Človeka hitro označimo »ne le kot neznanca, priseljenca ali begunca, ampak ga razumemo kot grožnjo in ga uvrstimo med svoje sovražnike«. Ta logika sovraštva se neopazno širi v življenju ljudi, »različnost spreminja v simptome sovraštva, groženj in nasilja«. Frančišek je na splošno obsodil gradnjo kakršnih koli zidov ter vse navzoče pozval k miru in spravi.

Nevarnost, da bi drugačne ljudi razumeli kot grožnjo, obstaja tudi znotraj Cerkve, denimo v občestvih, duhovniških semeniščih in skupnostih. »Proti temu nismo imuni, zato moramo biti pozorni, da takšna drža ne bi prišla tudi v naše srce, kajti to bi pomenilo odklon od bogastva vesoljnosti Cerkve, ki ga lahko občutimo v tem kardinalskem zboru.«

Frančišek je za nove kardinale izbral pet Evropejcev, štiri Azijce, po tri Afričane in Latinoameričane ter dva škofa iz ZDA. Med njimi jih pet prihaja iz držav, ki doslej še niso imele kardinala: iz Bangladeša, Papue-Nove Gvineje, Malezije, Srednjeafriške republike in Lesota. Opazovalci papeževo izbiro ocenjujejo kot dodaten dokaz njegove politike, da je potrebno okrepiti obrobja vesoljne Cerkve.

Frančišek je novim kardinalom položil na srce, da se pot v nebesa »prične v vsakdanjosti razlomljenega in podeljenega življenja, uporabljenega in podarjenega življenja«.

Sebastian Koto Khoarai, 87-letni upokojeni škof iz Mohale's Hoeka v Lesotu, se od novih kardinalov edini ni osebno udeležil slovesnosti, ampak ga je na slovesnosti zastopal posebni odposlanec.

Za razliko od prejšnjih konzistorijev se upokojeni papež Benedikt XVI. (2005-2013) tokratne slovesnosti ni udeležil. Po obredu so se Frančišek in novi kardinali odpeljali do nekdanjega samostana Mater Ecclesiae v Vatikanskih vrtovih, kjer Benedikt XVI. prebiva. Frančišek in Benedikt sta novim dostojanstvenikom skupaj podelila blagoslov, televizijski posnetki pa so kazali prisrčen objem papeža in njegovega predhodnika v samostanski kapeli. Upokojeni papež se prav tako ni udeležil včerajšnjega zaprtja svetih vrat v baziliki sv. Petra.

Po sobotnem konzistoriju kardinalski zbor šteje 228 članov, od tega je 121 mlajših od 80 let in imajo s tem volilno pravico ob izbiri novega papeža.

Vir: Kathpress / RV
Foto: RV / AS / ANSA

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh