Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bobnarjeva: Če ti drugi določajo najožje sodelavce, ni možno dobro opravljati svojega dela

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 08. 12. 2022 / 19:00
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.12.2022 / 06:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bobnarjeva: Če ti drugi določajo najožje sodelavce, ni možno dobro opravljati svojega dela
Notranja ministrica Tatjana Bobnar v odhodu. FOTO: Bor Slana/STA

Bobnarjeva: Če ti drugi določajo najožje sodelavce, ni možno dobro opravljati svojega dela

Notranja ministrica Tatjana Bobnar, ki je napovedala odstop z omenjene funkcije, je med razlogi zanj navedla, da premier Robert Golob ni želel potrditi članov njene ekipe. Po njenih zagotovilih je zavrnil predlog za imenovanje šefa policije Boštjana Lindava, ki zdaj to funkcijo opravlja kot v. d., povrnitev zaupanja pa naj bi pogojeval tudi z »odpustitvijo določene osebe iz policije«.

Ministrica je o imenovanju Lindava na mesto generalnega direktorja policije s polnim mandatom s premierjem Golobom govorila že 10. novembra letos. Takrat naj bi ji Golob dal jasno vedeti, da ga naj niti ne predlaga za polni mandat, saj da ni izpolnil pričakovanj in ni opravil »čiščenja policije«, je po poročanju STA v izjavi za medije po zasedanju notranjih ministrov v Bruslju povedala Bobnarjeva. Golob naj bi predlagal, da s podaljšanjem statusa v. d. generalnega direktorja Lindav dobi še eno tako imenovano poskusno dobo.

Neuspel predlog za generalnega direktorja direktorata za policijo

Prav tako na dnevni red vlade ni bil uvrščen predlog Bobnarjeve za imenovanje Slavka Koroša na mesto generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge s polnim mandatom, in sicer s pojasnilom, da bi »morda na tem mestu želela imeti koga drugega«. Tak predlog je Bobnarjeva zavrnila, danes pa je v izjavi za medije znova poudarila, da je Koroš vrhunski strokovnjak, ki je v tem tednu tudi predstavil ugotovitve izrednega nadzora ravnanja policije pri varovanju protestov v zadnjih dveh letih.

Koga bi morala odpustiti?

Po zaostritvi odnosov s premierjem Golobom, pa je Bobnarjevi kot možnost za povrnitev zaupanja ponudil, da iz »policije odpusti določeno osebo«. Ministrica ni razkrila imena, zatrdila pa je, da ni šlo za osebo, ki bi bila kakorkoli povezana z ravnanjem na protestih ali bi kakorkoli ravnala nezakonito, prav tako ni dobila svojega položaja v mandatu vlade pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše.

»Očitno se je zameril nekomu iz krogov predsednika vlade, to je pravzaprav samo eden od pritiskov, ki kažejo na tendenco politike po obvladovanju policije,« je dodala.

Čas bo postavil stvari na svoje mesto

Če ti najožje sodelavce določajo drugi, po ministričinem mnenju ni mogoče dobro opravljati svojega dela, zato se njene poti z vlado razhajajo. Dejala je, da si je želela, da bi sodelovanje zaključili s pogovorom, a se je v javnosti pojavilo »toliko neupravičenih in nepoštenih insinuacij. »Čas vedno postavi vse stvari na svoje mesto in prepričana sem, da bo tako tudi v tem primeru,« je zaključila Bobnarjeva, ki je v sredo premierju posredovala poročilo o političnih pritiskih na policijo.

Kaj piše v poročilu Lindava?

Policija pa je danes na svoji spletni strani prav tako objavila delno anonimizirano poročilo v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava o domnevnih političnih pritiskih, ki ga je od njega zahteval premier Robert Golob. Vpliv politike na delo policije se po njegovih navedbah kaže pri zahtevah po kadrovanju in razrešitvah določenih oseb mimo pravil. V celoti je na voljo tukaj.

Vlada zavrača očitke glede političnih pritiskov

Po četrtkovi seji vlade je v njenem imenu očitke glede političnih pritiskov na delo policije zavrnila ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, ki je poudarila, da generalnega direktorja policije na predlog notranjega ministra imenuje vlada. »Izraženo pričakovanje ministrice za notranje zadeve, da bi lahko sama izbirala predstojnika policije s svojo ekipo, oz. da bi morala vlada kot organ imenovanja njenemu predlogu avtomatično slediti pa žal nima podlage, ne v relevantni zakonodaji in tudi ne v sodni praksi vrhovnega, ustavnega in upravnega sodišča.«


Nalaganje
Nazaj na vrh