Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bo Vatikan v celoti oskrbovan s sončno energijo?

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 27. 06. 2024 / 11:11
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.06.2024 / 10:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bo Vatikan v celoti oskrbovan s sončno energijo?
Santa Maria di Galeria na SZ Rima: oddajniki vatikanskega radia, ki naj bi jih kmalu poganjala sončna energija. FOTO: Vatican Media

Bo Vatikan v celoti oskrbovan s sončno energijo?

Papež Frančišek želi, da bi Vatikan v celoti prešel na oskrbo s sončno energijo: v ta namen je odredil gradnjo velike sončne elektrarne na posestvu v lasti Vatikana v okrožju Santa Maria di Galeria na severozahodu Rima. Sončno elektrarno so postavili tudi na farno učilnico na Frankolovem, je na družbenem omrežju Facebook sporočil tamkajšnji župnik Branko Cestnik.

Nova elektrarna v predmestju Rima naj bi v prihodnosti s sončno energijo oskrbovala celoten Vatikan, poročajo vatikanski mediji. Pri kmetijskih fotovoltaičnih sistemih so sončne panelne plošče nameščene nad kmetijskimi zemljišči.

Papež se v utemeljitvi tega projekta sklicuje na svoje izjave o varstvu podnebja v okoljski in družbeni okrožnici Hvaljen, moj Gospod (2015) ter na dejstvo, da se je Vatikan pridružil Konvenciji Združenih narodov o podnebnih spremembah. Kot pojasnjuje, je zavezan, da si bo prizadeval za trajnostni in podnebno nevtralni razvoj.

Papežev odlok v obliki apostolskega pisma ali motuproprija z naslovom »Brat Sonce«je bil v Vatikanu objavljen 26. junija.

»Brat Sonce«

Papežev odlok v obliki apostolskega pisma ali motuproprija je bil včeraj objavljen v Vatikanu. Naslov dokumenta je »Fratello Sole« (Brat Sonce), ki je, enako kot omenjena okrožnica, vzet iz Sončne pesmi sv. Frančiška Asiškega.

Papež v odloku pooblašča predsednika governatorata Države mesta Vatikan kardinala Fernanda Vergeza Alzago in vodjo vatikanske uprave za nepremičnine Giordana Piccinottija, da energetsko oskrbo celotne države Vatikan in oddajne prostore Radia Vatikan preusmerita na sončno energijo. Obenem Vergeza in Piccinottija pooblašča, da opravita potrebne dogovore z italijansko državo.

Velikosti sončne elektrarne, časovnega okvira ali stroškov papeški odlok ne določa.

Sončne panelne plošče na strehi vatikanske dvorane za avdience. FOTO: Vatican Media

Območje v velikosti 424 hektarjev

Sončne panelne plošče bodo postavljene na zemljišču v lasti Vatikana v okrožju Santa Maria di Galeria na severozahodu Rima. Tam stojijo tudi oddajni drogovi vatikanskega radia. Območje obsega 424 hektarjev: površina je skoraj desetkrat večja od vatikanske mestne države. Od leta 1951 je s pogodbo med Italijo in Svetim sedežem razglašeno za zunajozemeljsko območje.

Kot spominjajo vatikanski mediji, je v Vatikanu od leta 2008 že nameščena sončna elektrarna oz. fotovoltaični sistem. Papežu Benediktu XVI. ga je podarilo podjetje Solarworld iz Bonna. Na voljo pa ni nobenih podatkov o donosnosti sončnih celic, nameščenih na strehi vatikanske dvorane za avdience.

Sončna elektrarna tudi na Frankolovem

Sončno elektrarno so postavili tudi na farno učilnico na Frankolovem, je na družbenem omrežju Facebook sporočil tamkajšnji župnik Branko Cestnik. Kot je zapisal, je »naših samooskrbnih 13,6kW od danes v omrežju«. Sončna elektrarna je postavljena na farno učilnico na Frankolovem. Po besedah p. Branka so bili »papirji, montaža in priklop enostavnejši, kot sem si predstavljal«.


Kupi v trgovini

149 - Hvaljen, moj Gospod (tv)
Cerkveni dokumenti
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh