Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bliža se škofijski molitveni dan za duhovne poklice

Za vas piše:
P. G.
Objava: 12. 09. 2024 / 05:13
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.09.2024 / 08:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bliža se škofijski molitveni dan za duhovne poklice
V soboto, na praznik povišanja svetega Križa, bo molitveni dan za duhovne poklice z geslom »Prosite Gospoda žetve«. FOTO: Tatjana Splichal

Bliža se škofijski molitveni dan za duhovne poklice

V soboto, 14. septembra, na praznik povišanja svetega Križa, bo v vseh slovenskih škofijah že tradicionalni molitveni dan za duhovne poklice. Letos bo osrednje geslo »Prosite Gospoda žetve«, ki nas vabi h goreči molitvi za duhovniške, redovniške in misijonske poklice. Objavljamo program dogajanja po škofijah.

Škofija Murska Sobota

V soboški škofiji ta dan v romarski cerkvi Marije Vnebovzete v Turnišču ob škofijskem molitvenem dnevu za duhovne poklice pripravljajo tudi škofijsko srečanje družin. Ob 9. uri bo molitvena ura, ob 10.00 pa sveta maša, ki jo bo daroval škof Peter Štumpf. Sledi druženje ob preprosti pogostitvi, ob 11.45 pa bo starše na temo Skrita moč (nemoč) v vzgoji nagovoril salezijanec Peter Pučnik. Za otroke bo organiziran vzporedni otroški program. Sklep je predviden ob 13. uri. Organizatorji družine prosijo, da se zaradi lažje organizacije srečanja čim prej prijavijo (stane.bester@rkc.si).

Nadškofija Maribor

Škofijski molitveni dan za nove duhovne poklice ter svetost in stanovitnost poklicanih bo na Ptujski Gori, v baziliki Marije Zavetnice s plaščem. Začetek dogajanja bo na treh krajih: ob 8.15 se bo v cerkvi sv. Lovrenca na Dravskem polju začel program za otroke in mlade, zlasti za ministrante (ti naj s seboj prinesejo ministrantske obleke); ob 8.45 pa bosta na Ptujski Gori romarski križev pot za duhovne poklice (na prostem) in molitvena ura pred izpostavljenim Najsvetejšim, ki se bo zaključila s petimi litanijami Matere Božje z odpevi (v cerkvi). Ob 10. uri sledi sveta maša, ki jo bo vodil nadškof Alojzij Cvikl.

FOTO: Center za duhovne poklice

Škofija Celje

Verniki škofije Celje se bodo na molitvenem dnevu za duhovne poklice zbrali v baziliki Marijinega obiskanja v Petrovčah. Ob 9.00 bo v baziliki molitvena ura za duhovne poklice, v Dominikovem domu pa škofijsko srečanje ministrantov, ki ga bodo vodili bratje kapucini. Ob 10. uri sledi sveta maša, ki jo bo ob somaševanju duhovnikov vodil škof Maksimilijan Matjaž. Med mašo bodo duhovniški kandidati celjske škofije sprejeti med pripravnike za diakonat in prezbiterat.

Nadškofija Ljubljana

Molitveni dan ljubljanske nadškofije bo v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah. Organizatorji posebej spodbujajo peš romanje in kolesarjenje do Brezij, poleg tega pa bolne in ostarele, ki se srečanja ne bodo mogli udeležiti, vabijo k povezanosti v duhu in molitveni podpori. Ob 9. uri bo molitvena ura, ob 10.00 pa sveta maša. Somaševanje bo vodil nadškof Stanislav Zore.

FOTO: Tatjana Splichal

Škofija Novo mesto

Verniki iz škofije Novo mesto bodo za duhovne poklice molili v Marijinem svetišču na Zaplazu. Ob 9.00 se bo v cerkvi začela molitvena ura, ki jo bodo vodile redovnice. Istočasno bo v prostoru pod zakristijo srečanje ministrantov z misijonarjem Tonetom Kerinom. Ob 10. uri sledi sveta maša, ki jo bo vodil škof Andrej Saje. Ministrirali bodo ministranti iz dekanije Črnomelj, za sveto spoved bodo na voljo spovedniki – duhovniki dekanije Kočevje. Po sveti maši se bodo ministranti srečali še s škofom.

Škofija Koper

Molitveni dan koprske škofije za nove duhovne poklice, za svetost poklicanih, za vse, ki v škofiji opravljajo katehetsko službo, in za družine, v katerih rastejo in zorijo duhovni poklici, bo v baziliki na Sveti Gori. Dan se bo začel ob 8. uri z molitvijo križevega pota s Prevala na Sveto Goro. Ob 9.30 bo v kapeli prikazovanja srečanje strežnikov in otrok, ob 10.30 sledi sveta maša s somaševanjem letošnjih jubilantov in drugih duhovnikov. Ob 13. uri bo še kratek koncert otroškega pevskega zbora iz Župnije Kobarid, ob 13.30 pa bodo dogajanje zaokrožile litanije Matere Božje in blagoslov z Najsvetejšim.

Molimo skupaj

V teh dneh smo posebej vabljeni h krepitvi molitve za duhovne poklice, lahko tudi s temi besedami:

Gospod, Jezus Kristus, ti si rekel:
»Žetev je velika, delavcev pa malo.
Prosite torej Gospoda žetve,
naj pošlje delavce na svojo žetev!« (Mt 9,37)
Poglej, Gospod, potrebe vesoljne Cerkve
in tudi naše škofije
ter ji podari dovolj svetih duhovnikov,
stalnih diakonov, redovnikov in redovnic,
ki bodo zvesto in požrtvovalno služili tvojemu ljudstvu
in uresničili svoje poslanstvo.
Stori, da bodo naše družine skupnosti ljubezni,
v katerih starši z veseljem sprejemajo otroke,
in daj, da bodo otroci odraščali v prijateljstvu z Bogom
ter postali poslušni navdihom Svetega Duha.
Okrepi mlade, da bodo verovali ljubezni
in spoznali veličino življenja,
ki je podarjeno v služenju drugim
v duhovniškem in redovniškem poklicu,
ter mnoge privedli k tebi,
edini Poti, Resnici in Življenju.
Ti, Gospod si naše upanje, vate zaupamo!
Ki živiš in kraljuješ vekomaj. Amen.

Marija, Mati Cerkve,
izprosi nam resnično ljubezen do Cerkve!

Nalaganje
Nazaj na vrh