Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blišč in beda našega sveta

Za vas piše:
Gabriel Kavčič
Objava: 31. 07. 2024 / 10:22
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.07.2024 / 11:10
Blišč in beda našega sveta
Dr. Gabriel Kavčič. FOTO: Siniša Kanižaj

Blišč in beda našega sveta

Na petkovi otvoritveni slovesnosti olimpijskih iger 2024 v Parizu je gledalce osupnil prizor obglavljene kraljice Marije Antoinette, ki iz zapora poje revolucionarno pesem v smislu »aristokrati, obesili jih bomo«.

Med kristjani je prav tako eksplodiralo. Zdelo se je, da eden od prizorov predstavlja Zadnjo večerjo Leonarda da Vincija, saj so bili izvajalci predstave postavljeni tako, da je vse skupaj spominjalo na Gospoda Jezusa in njegove apostole. Predstavljali naj bi jih »drag queens«, torej moški, preoblečeni v ženske. Šlo je za prikaz močnega vpliva francoske skupnosti LGBTQ+. Francoski škofje so to zaznali kot prizor »posmeha in norčevanja iz krščanstva«, kar so močno obžalovali. Pritisk je bil očitno dovolj silen, da so se morali oglasiti organizatorji, češ da gre za »interpretacijo grškega boga Dioniza« ter da so želeli »proslaviti raznolikost ter se pokloniti francoski gastronomiji«.

Sam takih dogodkov nikoli ne gledam. Gre za manifestacije, ki prikazujejo blišč in bedo našega sveta. Vse, odkar sem pred leti doživel indijske reveže, ki v smeteh in smradu ležijo ob elektrificiranih ograjah, onkraj katerih je videti lepo negovane angleške travice multimilijonarjev, me stisne v...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh