Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blaženi Anton Martin Slomšek – prosi za nas!

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 24. 09. 2021 / 00:30
Oznake: Duhovnost, Svetniki, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.09.2021 / 18:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Blaženi Anton Martin Slomšek – prosi za nas!
»Sveta vera bodi vam luč, materni jezik pa ključ do zveličavne omike!« FOTO: Arhiv Družine.

Blaženi Anton Martin Slomšek – prosi za nas!

God »našega« blaženega škofa Antona Martina Slomška obhajamo 24. septembra.

Slomšek si je kot duhovnik in pozneje kot škof močno prizadeval za ohranjanje in rast slovenske kulture, jezika in šolstva (zbornik Drobtinice, ustanovitev Mohorjeve družbe, priročnik Blaže in Nežica v nedeljski šoli …), znal je ceniti lepote in darove stvarstva, prizadeval si je za socialno enakost vseh ljudi in za edinost med kristjani (Bratovščina sv. Cirila in Metoda za cerkveno zedinjenje) – a ob vsem tem je imel pogled vedno usmerjen k Bogu: »V nebesih sem doma: to meni pravita zemlja ino nebo in vsaka stvar lepo. V nebesih sem doma, nisem tega sveta, nebes se veselim, v nebesa prit' želim.«

Ob svojem drugem obisku v Sloveniji leta 1999 je sv. papež Janez Pavel II. škofa Slomška razglasil za blaženega in določil, da njegov god obhajamo 24. septembra, na njegov rojstni dan za nebesa. Slomškovo nedeljo pa obhajamo na nedeljo, ki je po datumu najbližje njegovemu godovnemu dnevu.

Bl. Anton Martin Slomšek je zavetnik šolarjev in dijakov, učiteljev, ekumenskih delavcev, vinogradnikov in vinarjev.

Slomšek ni bil le odličen pridigar, ampak tudi izvrsten literat, kar dokazujejo njegova številna pesniška in prozna dela. Tudi tukaj se je pogosto izkazal kot odličen oznanjevalec, ki je znal tudi o bolj zahtevnih stvareh spregovoriti razumljivo in prepričljivo. V pesmi Potolaženje v trpljenji (iz leta 1838) nas takole nagovarja:

Hvala Bogu za trpljenje, / ono pride iz nebes; / da poslajša nam življenje / on pošilja žalost vmes.

Tak v poletni le vročini / sladko grozdičje zori / in na trnati ojstrini / žlahtna vrtnica cveti.

O ponočnim temnim mraki / se svetloba zvezd pozna; / le na temnimu oblaki / se olepša maverca.

Kedar žalost na objide, / nikdar ne obvupajmo; / saj za dežam sonce pride, / lepši sonce romeno.

Oh obrišmo solze mile, / saj so žlahne jagode, / ki nam bojo spremenile / se v nebeške bisere.

Bl. Anton Martin Slomšek je glavni zavetnik Celjske škofije. V tej škofiji nosita njegovo ime dve župniji (Celje – Bl. Anton Martin Slomšek, Velenje – Bl. Anton Martin Slomšek).

Slomšku so posvečene tri cerkve, ena župnijska (župnija Maribor – Košaki) in dve podružnični, in sicer v Rečici (župnija Sv. Jedrt nad Laškim) ter v Gornji Bistrici (župnija Črensovci). 

Posvečene so mu tudi kapele v več župnijah in ustanovah. Po njem so poimenovane številne ulice in trgi v raznih slovenskih krajih. V Mariboru deluje Slomškova založba, z njegovim imenom se ponašajo tudi nekatera podjetja, ustanove, šole in vrtci na Slovenskem in v tujini.

Cerkev v Košakih, ki je posvečena Antonu Martinu Slomšku. FOTO: Jože Potrpin.

Od leta 1985 podeljuje Mariborska nadškofija Odličje škofa A. M. Slomška. Od leta 1999 pa se mladi in tudi starejši bralci lahko potegujejo za Slomškovo bralno priznanje. 

Ob lepem vremenu se je zanimivo in poučno odpraviti po Slomškovi romarski poti, ki zajema postaje njegovega službovanja.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije z dne 1. januarja 2021 je na Slovenskem 14 moških z imenom Anton Martin.

Našemu blaženemu škofu Antonu Martinu se radi priporočajmo v stiskah in težavah, prosimo pa tudi za njegovo kanonizacijo z naslednjo molitvijo:

Nebeški Oče! Blaženi škof Anton Martin Slomšek je luč na poti našega krščanskega življenja. Naj nas spremlja njegov zgled in podpira njegova priprošnja, da bomo v edinosti s teboj in med seboj napredovali v veri, upanju in ljubezni in bodo uslišane naše prošnje za njegovo kanonizacijo. To prosimo, po Kristusu, našem Gospodu. Amen.


Nalaganje
Nazaj na vrh