Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blagoslovitev novih orgel na Pšati [FOTO]

Jože Pavlič
Za vas piše:
Jože Pavlič
Objava: 29. 07. 2024 / 06:09
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2024 / 06:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Blagoslovitev novih orgel na Pšati [FOTO]
Nove orgle v baročni cerkvi sv. Marije Magdalene na Pšati. FOTO: Jožef Pavlič

Blagoslovitev novih orgel na Pšati [FOTO]

Prebivalci vasice Pšata pri Cerkljah na Gorenjskem zelo skrbijo za svojo baročno cerkev sv. Marije Magdalene nad vasjo, so jo obnovili zunaj in znotraj. Že dlje pa so – posebej domači cerkveni pevski zbor pod vodstvom zborovodje in organista Mitja Žiberta – pogrešali orgle, s katerimi bi organist spremljal cerkveno petje. Želja se jim je uresničila ob letošnjem godu zavetnice cerkve.

Orgle je na začetku maše, preden je organist Mitja zaigral nanje orgelski preludij, blagoslovil cerkljanski župnik Martin Leban, ki je tudi maševal in pridigal o zgledu Marije Magdalene za sodobnega kristjana. Poudaril je njeno »zvestobo Bogu po spreobrnjenju«, popolno odvrnitev od grešnega življenja. Zbrane številne domače vernike, in od drugod, je povabil, naj radi prihajajo k maši, kajti cerkev je tisti kraj, kjer bodo potešili svojo »lakoto po ljubezni. Tisti, ki je svet ne more dati.«

Fotogalerija Jožefa Pavliča:

Denar za orgle znamke Viscont so Pšačani dobili od t. i. »gmajniškega denarja« (prodaje lesa iz cerkvenega gozda) in darov.

Po maši in darovanju za cerkev so se zbrali ob svoji cerkvi, kjer so jim gospodinje obilno postregle z zelo raznovrstnim in okusnim svežim pecivom, cerkveni ključar Boštjan Jenko s pomočnicami pa s pijačo, ki je prišla zelo prav v vročem vremenu, ko je termometer kazal precej nad 30 stopinjami Celzija.

Harmonikar iz Vodic z vzdevkom »Henček« je na to glasbilo zaigral Angel Gospodov in Marija Pomagaj nam sleherni čas. Organist Mitja pa na orgle nekaj skladb, da jih je še dodatno preizkusil. Izkazalo se je, da so ravno prave in dovolj kakovostne za pšaško cerkev.

Kupi v trgovini

Vodnik po orgelski glasbi
Priročniki za glasbo in film
48,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh