Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blagoslov živali pred baziliko sv. Petra

Objava: 18. 01. 2012 / 09:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Blagoslov živali pred baziliko sv. Petra

Na praznik sv. Antona Puščavnika so v vatikanski baziliki slovesno bogoslužje obhajali poljedelci in živinorejci.

Vonj po hlevu na Trgu sv. Petra v Vatikanu? Italijanski kardinal Angelo Comastri je včeraj pred veličastno kuliso Berninijevih kolonad podelil blagoslov več ducatom konj, goveda, kokoši in drugih domačih živali. Povod za slovesnost tik ob ‘vatikanski meji’ je bil včerajšnji praznik sv. Antona Puščavnika, zavetnika domačih živali in njihovih rednikov. Pred tem je duhovnik Petrove bazilike s poljedelci in živinorejci ter z njihovimi družinami v baziliki obhajal slovesno sveto mašo.

Italijansko združenje živinorejcev Aia je živali v Vatikan pripeljalo iz okolice Rima. Med pisano druščino je bilo moč videti veličastne bele bike iz Tolfe, pa črno-bele črtaste kokoši pasme Plymouth Rock, ki prihaja iz Anglije. Veterinarji so ob tej priložnosti ponujali brezplačne preglede za mačke in pse.

Običaj blagoslova živali je v Italiji tradicionalno povezan s praznikom sv. Antona Puščavnika. Svetnika, ki je bil rojen leta 250 v Egiptu, umrl pa je leta 356, v krščanski umetnosti pogosto upodabljajo s prašičkom, ki predstavlja skušnjave puščavnika s strani hudiča. Tako je postal zavetnik domačih živali in njihovih rednikov. Sv. Anton Puščavnik velja tudi za enega izmed utemeljiteljev meništva.

Foto: CNA

Kupi v trgovini

Novo
Jaz in K@REL
Za mladino
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh