Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blagoslov in rez potomke najstarejše trte

Jože Pavlič
Za vas piše:
Jože Pavlič
Objava: 19. 03. 2018 / 12:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 20.03.2018 / 09:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Blagoslov in rez potomke najstarejše trte

Tiha nedelja je bila za prebivalce pod zvonom sv. Lenarta na griču nad Makolami tudi žegnanjska.

Papeška oz. tiha nedelja, 18. marca, je bila za prebivalce pod zvonom sv. Lenarta – poznogotske lepo obnovljene cerkvice, posvečene temu svetniku, na griču nad Makolami – tudi žegnanjska.



Tega dne so po maši, ki jo je v svetišču omenjenega svetnika daroval makolski župnik Anton Kmet, obrezali potomko najstarejše trte na svetu – mariborske z Lenta. Prej je o tem slovesnem in nujno potrebnem dejanju ob gregorjevim spregovorila domačinka Helena Kolar, številne navzoče je pozdravil makolski župan in »gospodar trte« Franc Majcen (povabil jih je tudi k molitvi, da bo trta dobro obrodila), zapeli so pevci ljudskih pesmi Folklorne skupine prosvetnega društva Anice Černejeve Makole, zaigrala godca Gašper in Matej, župnik Anton pa je (tudi on s prošnjo Bogu, da bi trta obrodila) blagoslovil potomko znamenite trte z Lenta.



Nato se je lotil njenega obrezovanja tega vešči skrbnik trte Franc Kolar. Seveda brez pokušnje vina, iztisnjenega iz njenih grozdov, ni šlo, kot tudi okusnega kruha in peciva makolskih gospodinj. Trto so na sončni legi pri cerkvici posadili leta 2011, in, če bo vse po sreči, bo tudi letos dobro obrodila, kar kažejo njene močne zdrave rozge, k temu pa bo pripomogla tudi mojstrova rez. Cerkvica sv. Lenarta pa bo veliko pridobila tudi z obnovo glavnega oltarja, ki ga je okrog leta 1730 izdelal Mihael Pogačnik.



Foto: Jože Pavlič

Preberite tudi:

»Fantje, mi vas čakamo!«»Fantje, mi vas čakamo!«

V soboto, 17. marca, so se ministranti in ministrantke z duhovniki iz Nadškofije Maribor odpravili na romanje v Ljubljano.



Občni zbori škofijskih KaritasObčni zbori škofijskih Karitas

Svoje delo v letu 2017 so predstavile škofijske karitas Celje, Ljubljana in Novo mesto.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh