Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bine mladim sporoča, naj ne obupajo nad kmetovanjem

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 05. 08. 2024 / 05:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.08.2024 / 07:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bine mladim sporoča, naj ne obupajo nad kmetovanjem
Njegova strast do dela in stalna želja po učenju ga vodita v nenehne poskuse in inovacije na kmetiji. FOTO: Kaja Zupanc

Bine mladim sporoča, naj ne obupajo nad kmetovanjem

Bine Družovec je še en navdihujoč mladi slovenski kmet. Delo mu ni tuje, saj zna poprijeti za prav vsako orodje, pa naj bo to metla, samokolnica ali traktor z razno mehanizacijo, ki sodi zraven. Z družino kmetuje v osrčju Slovenskih goric, natančneje v vasici Spodnje Verjane, ki leži tik ob pomurski avtocesti. Na približno 15 hektarjih pridelujejo pšenico, koruzo, rž, sojo in oljne buče.

Rad se spominja brezskrbnih otroških dni na kmetiji. »Mladost na kmetiji je veliko boljša kot v mestu. Okoli tebe je narava, živali, vedno se kaj dogaja. Noben dan ni enak. Najbolj sem užival v skakanju po balah, česar ne bi zamenjal za nič na svetu,« pripoveduje Bine. »Najlepše je bilo priti sem v Spodnje Veljane na kmetijo k babici in dedku. Že kot otrok sem se rad vključeval v delo, čeprav so me včasih morali odriniti, ker je bilo pretežko ali nevarno.« (smeh)

21-letni Bine. FOTO: Kaja Zupanc

»Košnja je bila kot praznik. Cela vas se je zbrala, delali smo od jutra do večera. To mi je še vedno najljubše opravilo.« V takšnem okolju si Bine nekoč želi vzgajati tudi svoje otroke.

Poslušajte podkast Mladost na kmetiji:


Šola in nabiranje izkušenj

Po osnovni šoli je nadaljeval na srednji biotehniški šoli v Mariboru, kjer je pridobil naziv kmetijsko podjetniški tehnik. Poudariti je treba, da je bil vsa leta odličnjak. »Šole in dela mi ni bilo težko usklajevati. Če nekaj rad delaš, boš za to vedno našel čas. Včasih sem se šel učit šele ob desetih zvečer. Oboje mi je bilo v interesu, zato sem vedno uspel skombinirati.« Med šolanjem je pridno delal na domači kmetiji in pridobival dragocene izkušnje s počitniškim delom v podjetjih Žipo Lenart in Hmelj Dornava. Tam si je izostril veščine v poljedelstvu in upravljanju mehanizacije. 

Bine je po uspešno opravljeni maturi svojo izobraževalno pot nadaljeval na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, kjer študira agronomijo.

»Mladost na kmetiji je veliko boljša kot v mestu.« FOTO: Osebni arhiv

Njegova želja je, da prevzame domačo poljedelsko kmetijo v Spodnjih Verjanah, jo razširi in specializira. Trenutno je v drugem letniku študija in pridobiva znanje, ki ga bo potreboval za uresničitev svojih ciljev. Kakšno kmetiji si želi v bodoče, pa razkrije v podkastu.

»Vztrajnost je ključ do uspeha«

»Najbolj pomembna vrednota, ki jo mora kmet imeti, je vztrajnost. Včasih ne gre vse po planu in hočeš obupati. Pride neurje pa ti vzame vse. Ampak za tem pride boljše leto, boljša sezona. Moraš biti vztrajen, če želiš to delati.«

Prevzel in oživel društvo podeželske mladine

Poleg dela na kmetiji je tudi aktiven član DPM Slovenske gorice, kjer je prevzel vodstvo in zagnano obuja društvene aktivnosti.

»Vse se je začelo odvijati lani decembra. Videl sem članek, da bo društvo ugasnilo. Če povem po pravici pred tem društva nisem poznal. Prejšnji vodja zaradi službe ni imel toliko časa, pa tudi mladih je primanjkovalo.« Nato je Bine na kup spravil prijatelje in društvo je ponovno zaživelo. Organizirali so celo regijski kviz. Danes je v društvu okoli 50 članov. »Za prvo leto nam gre zelo dobro,« navdušeno pripoveduje.

Spomin z državnega kviza. FOTO: Osebni arhiv

»Društvo mora živeti, saj ima tridesetletno tradicijo. V najboljših časih je imelo do 300 članov.«

Prisluhnite Binetovi zgodbi.

Kolesarjenje s stricem duhovnikom

Bine, ki ne pozna lenobe, preživlja prosti čas v naravi, pogosto se poda na kolesarske ture. Na eno izmed njih se je odpravil s stricem duhovnikom Janijem Družovcem, ki je bil leta 2008 posvečen v Slovenski Bistrici.

»Za kolesarjenje me je najbolj navdušim moj stric Jani, ki mi je med drugim tudi prodal svoje prvo cestno kolo. Skupaj veliko prekolesariva, največkrat ob nedeljah popoldne, ko nima veliko župnijskih obveznosti.« Pred kratkim sta se s kolesom odpravila iz Goričkega v Piran oziroma Portorož. Stric je prekolesaril 345 km, jaz sem bil v njegovi spremljevalni ekipi in sem prevozil 180 km.«

Bine in Jani v polni kolesarski opremi. FOTO: Osebni arhiv

Babica ponosno pripoveduje o vnuku

Redko kdaj se zgodi, da nekdo pogovoru prisluhne že med snemanjem. Tokrat sva z Binetom imela poslušalko, Binetovo babico Faniko. »Zelo smo ponosni na njega, samo Boga prosim, da bo zdrav in da bo lahko delal,« je dejala. Med seboj sta zelo povezana, se podpirata in si pomagata.

Fanika Družovec je že dolga leta naročnica tednika Družina. FOTO: Kaja Zupanc

Mladi kmetje, zavezani tradiciji in inovacijam, kot je Bine, so ključni za razvoj slovenskega kmetijstva in ohranjanje podeželskega življenja. S svojo zgodbo, ki jo prežema ljubezen do domače zemlje, družine in skupnosti, navdihuje vrstnike, da ne obupajo pred izzivi, ki jih prinaša kmetovanje.

Nalaganje
Nazaj na vrh