Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bi razmišljali ob romanu ali priročniku?

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 16. 06. 2015 / 12:23
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bi razmišljali ob romanu ali priročniku?

Bi razmišljali ob romanu ali priročniku?

Ljudem v stistki bo prav prišla knjiga Vstani iz teme. Za ljubitelje romanov pa smo pripravili svetopisemsko zgodbo Dragulj v pesku.

V založbi Družina vam predstavljamo dve novi knjigi. V pomoč vsem, ki ste v stiski ali trpite zaradi razočaranja ali izgube, bo knjiga Vstani iz teme. Za ljubitelje romanov pa smo pripravili svetopisemsko zgodbo Dragulj v pesku. Obe pa ponujata snov za razmislek.

Vstani iz teme

V življenju se včasih moramo spopasti s težkimi preizkušnjami, ki nas močno prizadenejo. Psiholog in duhovnik p. Benedict Groeschel v knjigi Vstani iz teme opisuje, kaj storiti, ko življenje izgubi smisel. Skozi izkušnje ljudi, ki so jih na cedilu pustili prijatelji ali Cerkev, so izgubili svojega bližnjega, se ne počutijo varne ali pa so celo sami sebi najhujši sovražniki, avtor razvije odgovore. Poišče jih v Svetem pismu ali pa iz spoznanja preizkušenih ljudi. Na koncu poglavij pa je dodal misli svetnikov in molitve.

»Menim, da je knjiga zelo lep primer razmisleka o trpljenju, stiski in smrti. To pa so stvari, ki se tičejo nas vseh. Če se rodimo na ta svet, bomo tudi umrli. Zato je to branje namenjeno vsakemu, četudi ni katoličan. Ne ponuja odgovorov na vprašanja, kot so: zakaj jaz, zakaj Bog dopusti, da umre nekdo, ki je v našem življenju zelo pomemben, zakaj trpljenje, ampak je kot vodnik za vse, ki se zaradi življenjskih dogodkov znajdemo v temi,« je v uvodu zapisal bolnišnični duhovnik p. Toni Brinjovc. »Mogoče boste tisti, ki ste v zelo zgodnjem obdobju žalovanja ali sprejemanja bolezni, težko brali kakšne odlomke, ker pisatelj konkretno in jasno pove določene stvari, ki nam jih ni prijetno slišati. So pa dobre, ker nas popeljejo k resnici o nas samih in pomenu vere. Pisatelj daje velik pomen veri in Bogu.«

Dragulj v pesku

Iranska pisateljica Tessa Afshar je v romanu Dragulj v pesku opisala zgodbo Rahábe, ki jo je vse življenje spremljala senca preteklosti, ko je bila prostitutka, čeprav je drugače predstavljena v pozitivni luči. Sveto pismo Rahábo omenja v Jozuetovi (1–10) in Rutini knjigi ter v Matejevem evangeliju (1,1–17), iz katerega izvemo, da je Salmónu rodila sina. Kolikor je bilo mogoče, je avtorica povzela iz Svetega pisma in arheoloških virov, sicer pa gre za leposlovno delo, ki se vrti okrog vprašanja: »Kako se je lahko človek, ki je bil pripadnik judovske aristokracije in tako pomemben, da so njegovo ime zapisali v Svetem pismu, poročil s Kánaanko, ki se je preživljala z zabavanjem moških?« Dragulj v pesku opisuje, skozi katere preizkušnje sta morala iti, da je naposled zmagala ljubezen.

Na koncu knjige so dodana vprašanja za pogovor in razmislek. Na primer: »Starodavna mesta so bila pogosto obdana z obrambnimi zidovi, ki so škodljivim ljudem preprečevali in dobrim dovolili vstop. Rahábino srce je prav tako obdano z zidovi, ki delujejo ravno obratno: dovolijo vstop škodljivim (na primer ponosu, prepričanju, da ni vredna ljubezni ali dovolj dobra, strahu) in preprečujejo vstop ljubezni in intimnosti. V čem vaši obrambni zidovi delujejo v napačni smeri, tako kot Rahábini?«

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh